Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aj napriek protestom Netanjahuova vláda prežila dve hlasovania o nedôvere

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM-Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prežila v pondelok dve parlamentné hlasovania o nedôvere v súvislosti s plánovanou súdnou reformou. Pri prvom pokuse o zosadenie vlády hlasovalo za návrh 53 poslancov, pričom 59 bolo proti. Za druhý návrh hlasovalo už len 51 poslancov, odmietli ho 60. Informuje o tom Reuters.

Izraelom otriasajú rozsiahle protesty proti súdnej reforme. Netanjahu v nedeľu odvolal ministra obrany Joava Galanta, ktorý sa vyslovil proti reforme. Odbory Histadrut a tiež Federácia miestnych samospráv v pondelok vyzvali na okamžitý generálny štrajk v prípade, že Netanjahu reformu nezastaví. Odborári na telavivskom Letisku Bena Guriona už medzičasom prestali vypravovať lietadlá. Na protest proti reforme sú zatvorené aj nákupné centrá, materské školy i denné centrá.

Líder izraelskej opozície Jair Lapid sa v pondelok obrátil na koalíciu s výzvou, aby "začala národný dialóg". Premiéra vyzval, aby zrušil odvolanie Joava Galanta.  Očakáva sa, že Netanjahu v tejto atmosfére oznámi zastavenie reformy. Plánované pondelkové televízne vystúpenie však nateraz odložil. Podľa BBC sa nachádza medzi opozíciou a demonštrantmi na jednej strane a krajne pravicovými ministrami zo svojej vlády na druhej strane, ktorí tlačia na presadenie reformy.

Pravicové politické zoskupenia v pondelok vyzvali svojich priaznivcov, aby podvečer prišli pred sídlo parlamentu v Jeruzaleme a vyjadrili podporu vládou presadzovanej reforme súdnictva. Okrem toho sa objavili podozrenia, že reformou sa Netanjahu snaží vyriešiť vlastné stíhanie za korupciu.

Netanjahu žiada od účastníkov zhromaždení v Jeruzaleme, aby zachovali pokoj

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyzval odporcov i prívržencov vládneho návrhu reformy v justícii, aby sa zdržali násilia. S týmto vyhlásením zverejneným na Twitteri prišiel Netanjahu v čase, keď sa prívrženci oboch táborov postupne schádzajú do Jeruzalema, aby sa tam zúčastnili na zhromaždeniach zvolaných svojimi lídrami. Vo svojom prvom verejnom vyhlásení od vypuknutia rozsiahlych demonštrácií, ktoré boli reakciou na odvolanie ministra obrany Joava Galanta, Netanjahu vyzval demonštrantov - ľavicových aj pravicových, aby "prejavili zodpovednosť a nekonali násilne".  

Podľa webu denníka Times of Israel (TOI), Netanjahu svojím tvítom reagoval na obavy z možného vypuknutia násilných zrážok medzi odporcami a stúpencami vládnej reformy súdnictva. Polícia v Jeruzaleme medzičasom oznámila, že posilní svoje kapacity v okolí parlamentu, keďže sú obavy, že by mohlo dôjsť k násilnostiam. TOI dodal, že vo všeobecnosti sa očakáva, že Netanjahu oznámi pozastavenie procesu schvaľovania vládneho návrhu reformy justície, ktorá je od začiatku januára v Izraeli príčinou masových protestov. Pôvodne očakávalo, že Netanjahu s takýmto vyhlásením vystúpi ešte v pondelok dopoludnia. Podľa medializovaných správ bol však jeho prejav k národu odložený, pretože si predvolal ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira, ktorý pohrozil, že odíde z vlády, ak sa zastaví revízia súdnictva.

Aj keď sa zastavenie legislatívneho procesu očakáva, niektorí ľudia z premiérovho okolia Netanjahuovi radia, aby počkal, či sa na pravicovom zhromaždení, ktoré bolo zvolané na 18.00 h v Jeruzaleme, zíde dostatok ľudí, dodal TOI. Pred budovou parlamentu v Jeruzaleme sa medzičasom už zišli odporcovia vládou navrhovanej reformy. Prihovoril sa im opozičný líder Jair Lapid, ktorý demonštrantov podporil, pričom koalícii odkázal: "Nebudeme mlčať a nedáme pokoj, kým štát Izrael nebude mať ústavu." Ako je známe, Izrael nemá písanú ústavu - jej funkciu plnia tzv. základné zákony, ktoré môže blokovať najvyšší súd. Vláde chce predloženou reformou obmedziť túto právomoc najvyššieho súdu.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuNedôvera vládeSúdna reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu