Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelský minister národnej bezpečnosti oznámil posunutie reformy súdnictva

Itamar Ben Gvir
Itamar Ben Gvir (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alerruzzo)

TEL AVIV - Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir v pondelok oznámil posunutie reformy súdnictva. Ben-Gvir sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom dohodol na jej posunutí na neskôr. Informovali agentúry AP a DPA.

Ben-Gvir vo vyhlásení uviedol, že odsunutie reformy poskytne čas na nájdenie kompromisu s politickou opozíciou. Ak sa to nepodarí, bude reformný balík zákonov podľa jeho slov schválený počas zasadnutia parlamentu v lete. Samotný Netanjahu posunutie reformy bezprostredne nepotvrdil. Minister národnej bezpečnosti patrí medzi popredných podporovateľov reformy súdnictva a jeho vyjadrenie môže pripraviť cestu pre Netanjahua, aby oznámil posun reformy.

Desaťtisíce ľudí v pondelok demonštrovali pred budovou parlamentu a zamestnanci mnohých odvetví začali štrajk s cieľom zastaviť plány vlády premiéra Netanjahua zaviesť zmeny v súdnictve. Izrael nemá písanú ústavu a jej úlohu plnia tzv. základné zákony, ktoré môže blokovať najvyšší súd. Túto právomoc mu chce vláda predloženou reformou obmedziť. Podľa kritikov a účastníkov masových protestov tým vláda ťahá krajinu smerom k autoritárstvu.

Netanjahu oznámil posunutie reforiem súdnictva

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil posunutie plánovaných reforiem súdnictva. Informovala agentúra AP. Premiér chce ich odložením získať čas a nájsť v oblasti reforiem kompromis s politickou opozíciou. Posunutie reforiem v pondelok avizoval aj izraelský minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir, predseda krajne pravicovej strany Ocma Jehudit (Židovská sila).

Desaťtisíce ľudí v pondelok demonštrovali pred budovou izraelského parlamentu a zamestnanci mnohých odvetví začali štrajk s cieľom zastaviť plánované zmeny v súdnictve. Izrael nemá písanú ústavu a jej úlohu plnia tzv. základné zákony, ktoré môže blokovať najvyšší súd. Túto právomoc mu chce vláda pripravovanou reformou obmedziť. Podľa kritikov a účastníkov masových protestov tým ťahá krajinu smerom k autoritárstvu.

Viac o téme: IzraelReforma súdnictvaItamar Ben GvirMinister národnej bezpečnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu