Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kritika Západu nezmení plány Ruska umiestniť v Bielorusku jadrové zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Kritika zo strany Západu a možné ďalšie sankcie nespôsobia zmenu v plánoch Ruska rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Takáto reakcia samozrejme nemôže mať vplyv na plány Ruska," povedal Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

Západ odsúdil sobotňajšie oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o dohode s Bieloruskom o rozmiestnení taktických jadrových zbraní v tejto krajine. Európska únia vyzvala v nedeľu Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením týchto zbraní na svojom území. Mohlo by totiž v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám. "Umiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku by znamenalo nezodpovednú eskaláciu a ohrozenie európskej bezpečnosti," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na Twitter.

"Bielorusko to ešte stále môže zastaviť, je to ich voľba," dodal. Sankcie proti Rusku a Bielorusku v nedeľu v tejto spojitosti podporila aj Litva.


Putin tiež v sobotu povedal, že Rusko v súvislosti s avizovanými plánmi týkajúcimi sa Bieloruska neporušuje žiadne dohody o nešírení jadrových zbraní. Uviedol, že Spojené štáty taktiež rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu