Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šok pred otvorením letnej sezóny: TÚTO oblasť ohrozuje agresívny vírus, infekcia spôsobuje obrovské bolesti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID – Tohtoročnú dovolenkovú sezónu by už koronavírus v letných destináciách nemal vôbec ohroziť. Napriek tomu sú tu však iné choroby. Obľúbené letoviská v Stredozemnom mori trápi vírus, ktorý spôsobuje horúčku a neznesiteľné bolesti. Situácia je vážna. Síce je len jar, ale čas letných dovoleniek sa nezadržateľne blíži.

archívne video

10 vecí, ktoré nerobiť na pláži

Pokiaľ sa chystáte stráviť letnú dovolenku v Španielsku, už v predstihu vás musíme upozorniť, že časť krajiny je momentálne zamorená vírusom, ktorý po infikovaní spôsobuje strašné muky. Nikto predsa nechce, aby sa jeho dovolenka zmenila na najhoršie chvíle v živote. Portál Skynews informuje, že španielske Baleáry postihla horúčka dengue. 

Baleáry je súostrovie v západnej časti Stredozemného mora. Táto španielska provincia je zároveň autonómnou oblasťou. Najväčším ostrovom je Malorka. Horúčka dengue je okrem nej a v najväčšom počte rozšírená na Ibize. Cestujúci na tento ostrov sú varovaní už v týchto dňoch. Obvyklé nízke riziko ohrozenia vírusom sa v období od mája do novembra zvýšilo na stredné. Práve v tomto období sa malo na Ibize nakaziť šesť nemeckých turistov. 

Nepríjemné prejavy choroby

V auguste minulého roka mala na Ibize pozitívny test na horúčku dengue  turistka z Nemecka. Typické príznaky choroby, medzi ktoré patria vysoká teplota, bolesť kĺbov a vyrážky, však pociťoval aj jej manžel a ich ročná dcéra. Ďalšími pravdepodobnými prípadmi boli žena (39), jej partner a syn (9). Na Ibizu mali cestovať v októbri 2022. 

Z Mexika 

Španielske úrady, ktoré sledujú celý priebeh výskytu horúčky dengue na Baleároch sa domnievajú, že chorobu na súostrovie doniesol španielsky občan, ktorý sa vracal do Madridu z Mexika a cestou sa zastavil práve na Ibize. Dňa 11. augusta priletel na ostrov a už vtedy pociťoval typické príznaky horúčky dengue. Popri už spomínaných to bola aj nevoľnosť a začal dáviť. 

Šok pred otvorením letnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva (NHS) šíria horúčku dengue infikované komáre. Po uštipnutí začne človek najprv pociťovať príznaky podobné chrípke. Symptómy sa objavia po štyroch až desiatich dňoch. Koordinačné centrum pre zdravie a núdzové situácie, ktoré pôsobí pod španielskym ministerstvom zdravotníctva, upozornilo, že v letných mesiacoch, kedy je najväčší prílev turistov, trápia Ibizu komáre.

Súčasný stav 

Ako uvádza portál Independent, španielske ministerstvo zdravotníctva sa vyjadrilo nasledovne: "Jedným z potenciálnych prenášačov horúčky dengue je komár Aedes albopictus. Vyskytuje sa v celej oblasti, v španielskej časti Stredozemného mora, na Baleároch a tiež v niektorých oblastiach vo vnútrozemí a na severe krajiny." Po informáciách o nakazených nemeckých turistoch sa prijali v súostroví potrebné opatrenia. Verejnosť bola včas informovaná a úrady sledujú vektorovú krivku infekčnosti v celej oblasti.

Baleáry nie sú jedinou oblasťou, kde sa vyskytuje horúčka dengue. Podľa Euronews sa už tento vírus objavil počas letných mesiacov v Chorvátsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Portugalsku (aj Madeira). Na základe zmeny klímy a teplejšieho počasia je možné, že sa presunie vviac na sever. 
  

Viac o téme: VírusOhrozenieHorúčka dengueŠpanielskoIbizaBaleáry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu