Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin a Si Ťin-pching obviňujú USA: Vraj podkopávajú bezpečnosť vo svete

Vladimir Putin a Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A)

MOSKVA - Rusko a Čína v spoločnej deklarácii podpísanej prezidentmi oboch krajín Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom v utorok v Moskve obvinili Spojené štáty z podkopávania bezpečnosti vo svete. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Obe strany vyzývajú Spojené štáty, aby prestali podkopávať medzinárodnú a regionálnu bezpečnosť a svetovú strategickú stabilitu s cieľom zabezpečiť si jednostranné vojenské výhody," píše sa vo vyhlásení. Ďalej v ňom uvádzajú, že k jadrovej vojne nesmie nikdy dôjsť, pretože takýto konflikt nebude mať víťazov.

Obaja prezidenti vo vyhlásení podľa stanice Sky News zdôraznili, že blízke vzťahy ich krajín neznamenajú vojensko-politickú alianciu. Nie sú totiž "podobné tým, aké existovali v čase studenej vojny". Vzťahy Ruska a Číny takisto nie sú nasmerované proti tretím krajinám a sú nekonfrontačné, spresňuje sa vo vyhlásení.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky partner Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky partner Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Čína má ku konfliktu na Ukrajine neutrálny postoj

"Som si istý, že rusko-čínska spolupráca má naozaj neobmedzené možnosti," vyhlásil neskôr na štátnej večeri Putin. Si ešte predtým na tlačovej konferencii vyhlásil, že Čína zaujíma v otázke konfliktu na Ukrajine neutrálny postoj a je zástancom mieru a dialógu.

Čínske médiá poukázali, že Putin ocenil "objektívny" postoj Pekingu k vojne na Ukrajine. Ruský prezident vraj zároveň vyjadril ochotu čo najskôr pokračovať v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, čo najvyšší čínsky predstaviteľ ocenil.

Viac o téme: Obvinenie RuskoUSAČínaVladimir PutinSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu