Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Eritrea odmietla tvrdenia USA: Týkajú sa vojnových zločinov v konflikte v Etiópii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

NAIROBI - Eritrea v utorok odmietla tvrdenia Spojených štátov, že eritrejská armáda sa v konflikte na severe Etiópie dopustila vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Odmietavé stanovisko k tvrdeniam USA zaujala pred tým aj Etiópia.

Eritrejské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení, citovanom agentúrou AFP, uviedlo, že tieto obvinenia zo strany USA sú "pokračovaním neodôvodneného nepriateľstva a démonizácie, ktoré administratíva USA od roku 2009 uplatňuje voči Eritrei s cieľom presadzovať svoje skryté politické ciele".

Obvinenie zo zločinov

Washington v pondelok obvinil zo spáchania vojnových zločinov všetky strany dva roky trvajúceho konfliktu, ktorý sa v Etiópii rozpútal medzi provládnymi silami a povstalcami z etiópskeho federálneho štátu Tigraj. Zločiny proti ľudskosti vrátane zabíjania a sexuálneho násilia Washington pripísal etiópskym, eritrejským a amharským jednotkám. Povstalecký Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) v tejto súvislosti Spojené štáty nespomenuli.

USA vraj zámerne mlčala

Vo vyhlásení eritrejského ministerstva zahraničných vecí sa však uvádza, že Spojené štáty "zámerne bagatelizovali a zamlčovali" nespočetné zločiny spáchané tigrajskými povstalcami. V súvislosti s ozbrojenými konfliktom v štáte Tigraj uvalili Spojené štáty na Eritreu — autoritársky štát, ktorého vzťahy s Washingtonom boli už aj tak zlé — sankcie. Pred týždňom do Etiópie zavítal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý vyzval jej vládu, aby posilnila mier vo vojnou poznačenom štáte Tigraj.

Anthony Blinken
Zobraziť galériu (2)
Anthony Blinken  (Zdroj: SITA/Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

Dohoda na prímerí

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú TPLF. Obe strany sa vlani 2. novembra v juhoafrickom hlavnom meste Pretória na rokovaniach sprostredkovaných USA a Africkou úniou (AÚ) dohodli na prímerí.

Viac o téme: ArmádaObvinenie USAEritreaVojnový zločinVojnový konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu