Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Europarlamentu sa podarilo odhlasovať zníženie emisií v členských štátoch EÚ o 40 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok odhlasovali zníženie emisií v členských štátov EÚ o 40 percent. Tým sa má obmedziť maximálna povolená úroveň emisií skleníkových plynov z dopravy, budov a poľnohospodárstva do roku 2030.

Po prvýkrát musia emisie skleníkových plynov znížiť všetky krajiny EÚ v rozmedzí od 10 do 50 percent podľa HDP na obyvateľa a nákladovej efektívnosti. Členské štáty nesmú prekročiť pridelené ročné emisné kvóty.

Ako vyzeralo hlasovanie?

Za revíziu európskeho nariadenia sa vyslovilo 486 poslancov, 132 bolo proti a 10 sa zdržalo hlasovania. Stanovuje záväzné ročné znižovanie emisií skleníkových plynov pre cestnú dopravu, vykurovanie budov, poľnohospodárstvo, malé priemyselné zariadenia a odpadové hospodárstvo v každom členskom štáte EÚ. Nariadenie v súčasnosti upravuje produkciu približne 60 percent všetkých emisií v EÚ.

Posilnenie flexibility pre členské štáty

Nový právny predpis posilňuje flexibilitu pre členské štáty, aby dosiahli svoje ciele pri zaistení sociálne spravodlivej transformácie. Preto existujú obmedzenia, koľko emisií môžu členské štáty ušetriť z predchádzajúcich rokov, koľko si ich môžu "požičať" z budúcich rokov a do akej miery môžu s pridelenými kvótami obchodovať s inými členskými štátmi.

Európska komisia v snahe vyvodiť voči členským štátom zodpovednosť, bude zverejňovať informácie o vnútroštátnych opatreniach. Text nariadenia musí ešte formálne schváliť Rada EÚ (členské štáty). Do platnosti vstúpi 20 dní po jeho zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Viac o téme: EmisieZníženie emisiíEurópsky parlamentSkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu