Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obavy ruského opozičného politika: Putinove hrozby vypuknutia jadrovej vojny sú reálne!

Opozičný politik Grigorij javlinský a Vladimir Putin
Opozičný politik Grigorij javlinský a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Metzel, Twiiter/ajit4g, Getty Images)

MOSKVA - Vojna na Ukrajine spôsobuje čoraz viac vrások na tvári ruského vodcu. Mala to byť ukážka ruskej sily, no namiesto toho sa u nášho východného suseda bojuje neprestajne už viac ako rok. Putin si nevie dať rady a radikálny prístup jadrovej vojny v jeho podaní je preto čoraz viac reálnejší. Obavy má aj ruská opozícia.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 383 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Podľa ruského politika Grigorija Javlinského sú hrozby, ktorými Putin straší svet počas svojich príhovor, skutočne reálne. Nemyslí si, že ide len o formu zastrašovania. Jeho tvrdenie je o to vážnejšie, pretože nepatrí k Putinovým ľuďom. Javlinský je zakladateľ liberálnej strany Jabloko a v Rusku vystupuje ako opozičný politik. Ako informuje Newsweek, Javlinský sa narodil na Ukrajine a dlhé roky vystupuje ako kritik Kremľa. "Jadrová hrozba je skutočná, nie sú to len prázdne slová," povedal. 

Podľa ruského opozičného politika všetko závisí od Ukrajiny. Ako sa vyjadril, pokiaľ sa Ukrajinci znovu pokúsia dobyť Krym, Rusko by mohlo využiť svoje jadrové kapacity. Táto hrozba visí vo vzduchu, pretože pred niekoľkými týždňami Putin prehlásil, že dočasne odstupuje od dodržiavania dohody New START. Jeho predchodca Dmitrij Medvedev verejne hovoril o tom, že dôsledky jadrovej katastrofy budú ľudí ohrozovať celé desaťročia. "Bude to tak, pokiaľ trosky neprestanú vyžarovať radiáciu do okolitého prostredia," povedal s plnou vážnosťou. 

Dlhoročný kritik Putina 

Javlinský je v Rusku známy aj ako prezidentský protikandidát Vladimira Putina. Postavil sa proti nemu už v troch voľbách. V roku 1993 založil politickú stranu Jabloko, ktorá sa snažila šíriť progresívne sociálno-liberálne myšlienky. Ako ekonóm dokonca vypracoval plán pre bývalý Sovietsky zväz, ktorý by prešiel na hospodátstvo voľného trhu. Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu opakovane žiadal o ukončenie vojny. "Želám si prímerie, ktoré musí byť uzavreté ešte predtým, ako prídu o život ďalšie tisícky ľudí," povedal.  

Putin pred mesiacom formálne pozastavil účinnosť dohody New START medzi USA a Ruskou federáciou. Dohoda o znížení počtu a obmedzení strategických útočných zbraní bola podpísaná v roku 2010 v Prahe (Medvedev, Obama) s platnosťou do februára 2026. K Medvedevovi sa pridal aj Putinov hlavný propagandista Vladimir Solovjov, ktorý počas televíznej relácie na stanici Rossija 1 tvrdil, že "Putin neblafuje" ohľadom možného použitia jadrových zbraní. 

Oveľa silnejšie ako v Hirošime 

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) koncom februára uviedol, že jadrová vojna na Ukrajine je "takmer s istotou nepravdepodobná". Zelenského poradca Mychajlo Podoljak povedal, že akékoľvek použitie jadrovej alebo taktickej zbrane prinesie smrť pre väčšinu ruskej politickej elity. "Veľmi dobre tomu rozumejú. V Moskve jednoducho nie sú pripravení stlačiť červené tlačidlo," dodal. Ruské taktické jadrové zbrane majú silu od 10 do 100 kiloton. Bomba, ktorá spadla na Hirošimu mala silu o 18-tich kilotonách.  

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinVojna na UkrajineGrigorij Javlinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu