Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jedno z najvýznamnejších klimatických rozhodnutí prezidenta: Administratíva USA schvaľuje kontroverzný ropný projekt Willow na Aljaške

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok oznámila, že schvaľuje kontroverzný veľký ropný projekt Willow na severe Aljašky. Ide o jedno z najvýznamnejších klimatických rozhodnutí prezidenta, ktoré ekológovia pravdepodobne odsúdia, keďže je v rozpore s jeho sľubmi. Informuje o tom správa agentúry AP.

Toto oznámenie prichádza deň po tom, ako administratíva uviedla, že zakáže alebo obmedzí vŕtanie v niektorých iných oblastiach Aljašky a Severného ľadového oceánu. Bidenova administratíva umožní v prípade Willow vŕtať na troch miestach. Developer projektu ConocoPhillips povedal, že celkovo tam počíta s približne 219 vrtmi. Štvrté miesto vŕtania navrhované v rámci projektu bude zamietnuté.

Jedno z najvýznamnejších klimatických
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Klimatickí aktivisti sú pobúrení

Klimatickí aktivisti sú pobúrení, že Biden je otvorený projektu, ktorý podľa nich ohrozuje prezidentov "klimatický odkaz". A predstavuje porušenie sľubu z Bidenovej kampane o zastavení nových ropných vrtov na verejných pozemkoch. Rozhodnutie administratívy pravdepodobne nebude posledným slovom v tomto projekte, očakávajú sa súdne spory od environmentálnych skupín.

Projekt Willow spoločnosti ConocoPhillips na Aljaške by mohol produkovať až 180.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, vytvoriť 2500 pracovných miest počas výstavby a 300 dlhodobých pracovných miest. Môže tiež generovať miliardy dolárov na licenčných poplatkoch a daňových príjmoch pre federálnu, štátnu a miestnu samosprávu.

Viac o téme: USAWillowAljaškaJoe BidenRopný projekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu