Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán tvrdí, že sa mu podarilo dosiahnuť dohodu s USA: Navzájom si vymenia väzňov

(Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán a Spojené štáty dosiahli dohodu o výmene väzňov, oznámil v nedeľu iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Informujú o tom správy agentúr AP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na iránsku štátnu televíziu.

"Dosiahli sme v uplynulých dňoch dohodu ohľadom výmeny väzňov medzi Iránom a USA a ak na americkej strane pôjde všetko dobre, myslím si, že zakrátko budeme svedkami výmeny väzňov," uviedol Abdollahján. AP však upozorňuje, že Abdollahján svoje tvrdenia ničím nepodložil a v minulosti sa podobne vyjadril aj o dohode s USA týkajúcej sa zmrazenia iránskych aktív a iných záležitostí, pričom tieto jeho tvrdenia sa nenaplnili.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ na žiadosti médií o vyjadrenie k tejto veci nereagovalo. Irán už zadržal niekoľko ľudí s pasmi západných krajín alebo s väzbami na nich, aby ich mohol použiť pri vyjednávaní so zahraničnými krajinami, píše AP.

Všetci zadržaní majú dvojité americké-iránske občianstvo

V súčasnosti sú pritom v Iráne väznení štyria americkí občania čeliaci sporným obvineniam zo špionáže. Všetci zadržaní majú dvojité americké-iránske občianstvo, čo Teherán neuznáva. Jedným z Američanov väznených v Iráne je napríklad podnikateľ Siamak Namazi, ktorý bol v roku 2016 odsúdený na desať rokov väzenia za špionáž a spoluprácu s americkou vládou.

Viac o téme: DohodaVýmenaVäzniUSAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu