Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neprávom vyhlásený za svätého? Poľsko reaguje na obvinenia voči pápežovi Jánovi Pavlovi II.

Ján Pavol II. mal podľa dokumentu vedieť o pedofilných praktikách v poľskej cirkvi.
Ján Pavol II. mal podľa dokumentu vedieť o pedofilných praktikách v poľskej cirkvi. (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Oficiálne je svätým pre katolícku cirkev. Spätne však zaznieva čoraz viac kritiky na adresu bývalého pápeža Jána Pavla II. Okrem iného vraj vedel o pedofilných sklonoch duchovných a napriek tomu ich podporoval.

Katolícka cirkev v Poľsku reagovala na nové obvinenia proti kanonizovanému pápežovi Jánovi Pavlovi II., že vedel o prípadoch zneužívania, keď bol krakovským arcibiskupom. Určenie jeho úlohy a spravodlivé posúdenie jeho rozhodnutí a činov si vyžaduje ďalší archívny výskum, uviedol koordinátor Biskupskej konferencie pre ochranu detí a mládeže jezuita Adam Zak.

Boris Kollár k úmrtiu emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Dnes máme nepochybne oveľa väčšie spoločenské povedomie o dôsledkoch sexuálneho zneužívania," uvádza sa vo vyhlásení. Cirkev vyvinula postupy a spôsoby, ako reagovať a pomáhať. Poliak Karol Wojtyla bol viac ako 26 rokov - od roku 1978 až do svojej smrti v roku 2005 - na čele katolíckej cirkvi ako pápež Ján Pavol II.

Novú diskusiu vyvolala televízna reportáž novinára Marcina Gutowského, ktorá sa v pondelok večer objavila v seriáli „Čierne na bielom“ na TVN24. Wojtyla je v ňom obvinený z toho, že o obvineniach zo zneužívania kňazov s pedofilnými sklonmi vedel dávno predtým, ako bol zvolený za pápeža. Gutowski hovoril okrem iného s obeťami kňazov a ďalšími súčasnými svedkami.

Podporoval pápež Ján Pavol II. pedofila?

Dokonca aj blahorečenie bývalého pápeža bolo tvrdo kritizované: Norbert Denef, ktorý bol sám postihnutý sexuálnym násilím, povedal: „Nielen pre mňa osobne, ale pre mnohé obete na celom svete, ktoré boli ako dievčatá a chlapci zneužívané počas pôsobenia pápeža Jána Pavla II., toto blahorečenie je soľou do ich hlbokých, stále čerstvých rán“. Hovorí sa, že pápež Ján Pavol II. tiež umožnil teológovi Theodorovi Edgarovi McCarrickovi postúpiť do hodnosti kardinála, hoci už boli známe obvinenia zo sexuálneho zneužívania voči nemu, píše ntv.de.

Poľsko je silne katolícke. Podľa odhadov sa k cirkvi hlási takmer 33 miliónov ľudí – teda viac ako 85 percent populácie.

Viac o téme: PápežPedofíliaBlahorečenieZneužívanie detíJán Pavol II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu