Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Líderku bieloruskej opozície Cichanovskú odsúdili na 15 rokov väzenia: Tento krok kritizuje Káčer, Česko aj Poľsko

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská Zobraziť galériu (5)
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk)

MINSK - Líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú odsúdil bieloruský súd v pondelok na 15 rokov odňatia slobody. Cichanovská na súdnom pojednávaní nebola prítomná, informuje agentúra AP.

Cichanovská je podľa rozhodnutia súdu vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu. Súd v Minsku rozhodoval okrem Cichanovskej aj v prípade ďalších štyroch opozičných predstaviteľov, ktorí sa taktiež na pojednávaní nezúčastnili.

Sviatlana Cichanovská
Zobraziť galériu (5)
Sviatlana Cichanovská  (Zdroj: SITA/AP Photo/Robert Bumsted)

Tieto voľby boli sfalšované

Všetci piati odišli z Bieloruska po masových protestoch, ktoré v krajine vypukli v roku 2020 po tom, ako si bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zaistil víťazstvo v sporných voľbách. Bieloruská opozícia a západné krajiny tvrdia, že tieto voľby boli sfalšované.Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Po nevídaných masových protestoch v roku 2020 bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.

V Bielorusku je v súčasnosti približne 1500 politických väzňov

Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého na desať rokov väzenia. Ten je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a tiež z daňových únikov. V Bielorusku je podľa ľudskoprávnych organizácií v súčasnosti približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.

Cichanovská chce pokračovať v doterajších aktivitách napriek rozsudku z Minska

Mestský súd v Minsku v pondelok vyniesol verdikt v trestnom konaní proti členom koordinačnej rady bieloruskej opozície pôsobiacej v exile. Rozsudky boli vynesené v ich neprítomnosti. Bývalá kandidátka na úrad prezidenta Sviatlana Cichanovská bola odsúdená na 15 rokov väzenia. Vo svojej reakcii vyhlásila, že napriek vynesenému verdiktu chce pokračovať vo svojich aktivitách vyvíjaných z exilu.

Lídri bieloruskej opozície boli obvinení a uznaní za vinných

Exminister kultúry a diplomat Pavel Latuška dostal 18-ročný trest odňatia slobody. Ďalší traja obžalovaní v prípade - Maryja Marozová, Voľha Kavaľkovová a Siarhej Dylevski - boli odsúdení na 12 rokov väzenia. Lídri bieloruskej opozície boli obvinení a uznaní za vinných podľa niekoľkých článkov trestného zákona súčasne: za sprisahanie s cieľom získať moc, za vytvorenie extrémistického zoskupenia, za verejné výzvy na uchopenie moci a za podnecovanie k nenávisti v spoločnosti.

Sviatlana Cichanovská
Zobraziť galériu (5)
Sviatlana Cichanovská  (Zdroj: SITA/AP Photo/Robert Bumsted)

Prokuratúra požadovala, aby Cichanovská a Latuška dostali po 19 rokov väzenia. Pre každého zo zvyšnej trojice Marozová, Kavaľkovová a Dylevski prokuratúra navrhovala 12-ročné tresty odňatia slobody. V reakcii na svoj verdikt Cichanovská vyhlásila, že sa aj naďalej bude zasadzovať za oslobodenie politických väzňov. "Dnes nemyslím na svoj vlastný trest. Myslím na tisíce nevinných, (ľudí) zadržaných a odsúdených na nepodmienečné tresty odňatia slobody. Nezastavím sa, kým každý z nich nebude prepustený," uviedla Cichanovská na sociálnych sieťach po tom, ako ju bieloruský súd odsúdil v neprítomnosti na dlhoročný trest väzenia.

Cichanovská bola v prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku konali v auguste roku 2020, považovaná za hlavnú rivalku Alexandra Lukašenka. Po tom, ako bol Lukašenko vyhlásený za ich víťaza, sa v Bielorusku začali masové protesty za účasti státisícov ľudí a prívržencov opozícia, ktorá voľby označila za zmanipulované a ich výsledky za sfalšované. Vedenie krajiny dalo tieto protesty potlačiť silou.

Líderku bieloruskej opozície Cichanovskú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Opozícia ani západné štáty Lukašenka ako legitímne zvoleného prezidenta neuznávajú. Krátko po voľbách bola Cichanovská nútená opustiť Bielorusko. Momentálne žije v Litve a jej štáb tam získal štatút "oficiálneho predstaviteľa bieloruskej demokracie". V roku 2021 bol Cichanovskej manžel Siarhej, ktorý chcel v roku 2020 kandidovať proti Lukašenkovi, odsúdený na 18 rokov väzenia. Súd ho uznal vinným z organizovania výtržností.

Proti Cichanovskej i ďalším predstaviteľom opozície bolo následne v Bielorusku začatých niekoľko trestných konaní. V roku 2021 bola Cichanovskej spolupracovníčka vo volebnej kampani Marija Kalesnikavová odsúdená na 11 rokov väzenia, keď bola súdom uznaná za vinnú za verejné výzvy na konanie, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť, za vytvorenie extrémistickej skupiny a za sprisahanie s cieľom získať moc. V lete 2022 bol v Bielorusku zavedený takzvaný inštitút osobitného konania, ktorý umožňuje viesť súdne procesy v neprítomnosti v obvineného. Následne sa začali procesy s Cichanovskou a ďalšími opozičnými lídrami.

Česká republika odsúdila proces s vedúcimi predstaviteľmi bieloruskej opozície

Česko v pondelok ostro kritizovalo verdikt bieloruského súdu, ktorý v neprítomnosti poslal na 15 rokov do väzenia líderku miestnej opozície Sviatlanu Cichanovskú. Na 18 rokov väzenia odsúdil aj exministra kultúry Pavla Latušku. Podľa vyjadrenia českého ministerstva zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter išlo o politický súdny proces.

"Dnes boli na mnohoročné tresty odňatia slobody v neprítomnosti odsúdení vedúci predstavitelia bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská a Pavel Latuška. Česko tento politický proces jednoznačne odsudzuje a znovu vyjadruje podporu bieloruským demokratickým silám," uviedol rezort diplomacie. Podľa súdu je Cichanovská vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu. Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili na desať rokov väzenia aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého.

V Bielorusku je v súčasnosti približne 1500 politických väzňov

Ten sa podľa súdu previnil financovaním protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a dopustil sa tiež daňových únikov. Ľudskoprávne organizácie uvádzajú, že v Bielorusku je v súčasnosti približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.

Šéf slovenskej diplomacie Káčer kritizoval odsúdenie Cichanovskej

Minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer odsúdil verdikt bieloruského súdu, ktorý líderku tamojšej opozície Sviatlanu Cichanovskú poslal na 15 rokov do väzenia. Dodal tiež, že Slovensko bude demokraciu v Bielorusku podporovať i naďalej. "Bieloruský režim sa snaží zastrašiť opozíciu. Tú, ktorá zostala v Bielorusku, ale aj tú, ktorá sa musela presídliť do zahraničia. A dnešok, keď súd poslal Sviatlanu Cichanovskú na 15 rokov za mreže, nie je výnimkou. Slovensko bude demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej," napísal na svojom účte na Twitteri dočasne poverený šéf slovenského rezortu diplomacie.

Cichanovská je podľa rozhodnutia súdu vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu. Súd v Minsku rozhodoval okrem Cichanovskej aj v prípade ďalších štyroch opozičných predstaviteľov, ktorí sa taktiež na pojednávaní nezúčastnili. Líderka bieloruskej opozície vyhlásila, že napriek vynesenému verdiktu chce pokračovať vo svojich aktivitách vyvíjaných z exilu a aj naďalej bude zasadzovať za oslobodenie politických väzňov.

Všetci piati odišli z Bieloruska po masových protestoch

Všetci piati odišli z Bieloruska po masových protestoch, ktoré v krajine vypukli v roku 2020 po tom, ako si dlhoročný bieloruský líder Alexandr Lukašenko zaistil víťazstvo v sporných prezidentských voľbách. Bieloruská opozícia a západné krajiny tvrdia, že tieto voľby boli sfalšované. Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého na desať rokov väzenia.

Líderku bieloruskej opozície Cichanovskú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poľsko skritizovalo rozsudok nad lídrami bieloruskej opozície

Poľsko v pondelok skritizovalo verdikt bieloruského súdu, ktorý poslal vedúcich predstaviteľov bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú a Pavla Latušku na 15 a 18 rokov väzenia. Súd rozhodoval v ich neprítomnosti. Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina uviedol, že Poľsko odsudzuje verdikty nad Cichanovskou a Latuškom rovnako, ako "každý rozsudok vynesený v rozpore s medzinárodnými princípmi".

Viac o téme: VäzenieOpozíciaSúd BieloruskoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu