Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maďarská prezidentka označila vstup Švédska a Fínska do NATO za opodstatnený

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos, File)

BUDAPEŠŤ - Maďarská prezidentka Katalin Nováková považuje vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie v súčasnej situácii za opodstatnený. Uviedla to v stredu na svojom účte na Facebooku s poznámkou, že maďarský parlamentu v tento deň začne rokovať o rozšírení NATO, informuje spravodajca v Budapešti.

"Mnohí sa domnievajú, že ide o jednoduchú technickú otázku. Nie je tomu však tak. Ide o zložité rozhodnutie s vážnymi následkami, preto je potrebné dôkladné rozhodnutie," podotkla maďarská prezidentka, ktorá zdôraznila, že jej postoj je jednoznačný: V danej situácii je vstup Švédska a Fínska opodstatnený. "Verím v čo najskoršie múdre rozhodnutie Národného zhromaždenia!" uzavrela Nováková.

Archívne video: Ivan Korčok o snahách Fínska a Švédska stať sa členmi NATO

Ivan Korčok o snahách Fínska a Švédska stať sa členmi NATO (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Parlamentná frakcia Fideszu minulý týždeň rozhodla, že parlament ešte pred ratifikáciou tohto kroku vyšle do týchto škandinávskych krajín delegáciu. Jej úlohou bude doriešiť sporné záležitosti a získať informácie, pretože minulý štvrtok na stretnutí frakcie Fideszu zazneli isté námietky. Premiér Viktor Orbán minulý piatok zdôraznil, že Maďarsko od Fínska a Švédska očakáva, že nebudú o Maďarsku šíriť nepravdy.

Rokovanie o vládnom návrhu rozšírenia NATO je zaradené do programu zasadnutia maďarského parlamentu v stredu, ktorá je tretím dňom jarnej schôdze. Poslanci majú o tomto návrhu hlasovať niekedy začiatkom marca. Fínsko a Švédsko v polovici mája oficiálne požiadali o vstup do NATO pre obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajine. Ich začlenenie do NATO už ratifikovalo 28 z 30 členských štátov s výnimkou Maďarska a Turecka.

Viac o téme: NATOMaďarskoŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu