Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Strašný koniec so životom: Sergej (†20) nechcel ísť bojovať na Ukrajinu, zanechal po sebe list na rozlúčku

Sergej Gridin (†20) spáchal samovraždu, pretože nechcel ísť bojovať na Ukrajinu.
Sergej Gridin (†20) spáchal samovraždu, pretože nechcel ísť bojovať na Ukrajinu. (Zdroj: Twitter/Hanna Liubakova)

MOSKVA – Vojna na Ukrajine ubližuje aj krajine, ktorá ju vyprovokovala. Rusko sa už dlhšie ako rok snaží potlačiť vzdor ukrajinskej armády, ktorá si bráni svoju vlasť. Každým dňom prichádza k stratám na obidvoch stranách. Putin to už rieši povinnou mobilizáciou, ktorá je pre obyvateľstvo doslova zdrvujúca. Mladí muži spravia čokoľvek, len aby nemuseli ísť na front.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 373 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Mladý Rus Sergej Gridin (†20) z Komi dostal podobne ako mnohí iní muži povolávací rozkaz z armády. Musel sa tomu podrobiť, opustil rodinu a zamieril na vojenskú základňu neďaleko Moskvy. Tam to však nevydržal a skončil so svojím životom. Ako informuje Meduza, o samovražde Sergeja informovala jeho rodina. 

Mali ho mučiť 

Sergej sa mal obesiť na rebríku vodárenskej veže. Potvrdili to branci z vojenskej základne, ktorí našli pri tele aj list na rozlúčku. V liste Sergej žiadal trestné stíhanie a vyšetrenie celého ruského velenia. "V Rusku sa to ale nepraktizuje. Nenávidím to!" spomenul v liste Sergej Gridin. Portál Meduza dodáva, že úmyselné dohnanie človeka k samovražde je podľa ruských zákonov trestným činom. Sergejov list sa dostal aj na sociálne siete. Pravý rukopis už ruské úrady stihli skonfiškovať. 

Gridinovci, ktorí list videli len prostredníctvom sociálnych sietí, tvrdia, že poznajú rukopis svojho syna a potvrdili, že ho napísal Sergej. Mladý muž ďalej v liste spomenul, že ho ruská armáda plánuje poslať na Ukrajinu. Následne požiadal velenie, aby ho vynechali z mužov, ktorí narukujú na Ukrajinu. "Mučili ma za to. Nechcem a nebudem popisovať, čo mi tie zvieratá urobili, ale už s tým nemôžem žiť. Chcem zomrieť tu, vo svojej rodnej zemi a bez preliatej krvi na mojich rukách," odkázal v liste na rozlúčku.

Volal domov 

Gridinova sestra sa pre médiá vyjadrila, že brat volal domov po Novom roku, že ho chcú poslať na Ukrajinu. Neskôr to obrátil na vtip. Z Kremľa prišlo hlásenie od ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ktorý sa vyjadril, že brancov (patril sem aj Sergej Gridin), ruské velenie neposiela na Ukrajinu. 

Viac o téme: MoskvaSamovraždaMobilizáciaRuskoNarukovanieSergej Gridin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu