Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výnimočný míľnik vo svete vedy: Vakcína proti rakovine kože dosiahla výborné výsledky!

(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Klinické pokusy s vakcínou proti rakovine kože budú po úspešných výsledkoch urýchlené. Prelomová vakcína bola vyvinutá spoločnosťou Moderna a využíva rovnakú technológiu ako mRNA vakcína proti koronavírusu od americkej spoločnosti.

Výsledky, ktoré doposiaľ dosiahli naznačujú, že u takmer polovice pacientov sa znížilo riziko návratu rakoviny kože po operácii. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ho označil za „prelomovú terapiu“, čo umožňuje ešte viac zrýchliť záverečnú fázu, informoval britský Times.

Takmer 650-tisíc seniorov a ZŤP má príjem pod hranicou chudoby (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Vakcína funguje na princípe obrátenia vlastnej obranyschopnosti tela proti rakovine. Najväčším problémom pri rakovine je totižto neschopnosť imunitného systému ju rozoznať. Ak sa aj lekárom podarí operačne nádor odstrániť, rakovinové bunky môžu v tele zostať a premnožiť sa.

Vakcína je navrhnutá tak, aby vytrénovala imunitný systém, ktorý rozozná proteíny jedinečné pre jednotlivé rakovinové bunky pacienta a vlastné ochranné systémy tela ich potom dokážu nájsť a zničiť. Moderna plánuje rozšíriť štúdiu aj na ďalšie typy nádorov vrátane nemalobunkového karcinómu pľúc. Stephen Hoge, prezident spoločnosti Moderna, povedal, že doteraz pozorované pozitívne výsledky naznačujú, že vakcíny proti rakovine mRNA by mohli „potenciálne predstavovať novú hranicu v liečbe melanómu a iných druhov rakoviny“.

Viac o téme: VakcínaRakovina kožeCovidMRNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu