Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Švédi stratili záujem o vakcíny proti covidu: Zlikvidovali ich

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku klesá záujem o vakcíny proti covidu. Týka sa to najmä posilňujúcej dávky. Krajina sa preto zbavila dávok v hodnote 1,5 milióna švédskych korún (okolo 135-tisíc eur).

Pre švédsky rozhlas to potvrdil bývalý národný koordinátor pre očkovanie Richard Begström. Vysvetľoval si to tým, že krajina si najhoršou epidémiou už prešla. 

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

„Najväčší objem predstavujú dávky, o ktoré ľudia neprejavili záujem, teda tretia, štvrtá či piata posilňovacia dávka. Boli nakúpené s predstihom a teraz sa museli zlikvidovať,“ povedal Begström pre rozhlas. Tiež upresnil, že hodnota zlikvidovaných dávok je 1,5 milióna švédskych korún, čo predstavuje okolo 135-tisíc eur. Ide o takmer pätinu všetkých vakcín, ktoré Švédsko zakúpilo.

Za zníženým záujmom populácie o očkovanie je vývoj pandémie, ale tiež imunita ľudí, myslí si hovorca Agentúry pre verejné zdravie. Vlani na jeseň Švédsko darovalo viac ako pol milióna vakcín od výrobcu Pfizer/BioNTech Ukrajine. Boli upravené proti koronavírusovej variante omikron.

Články o úmrtiach počas klinických skúšok vakcíny Pfizer sú zavádzajúce
Zobraziť galériu (2)
Články o úmrtiach počas klinických skúšok vakcíny Pfizer sú zavádzajúce  (Zdroj: TASR/AFP)

Švédsko na rozdiel od ostatných krajín od začiatku pandémie razilo inú cestu opatrení. Boli čisto dobrovoľné. Krajina napríklad tiež nechala otvorené školy a vyzývala občanov na obmedzenie kontaktov. Vzhľadom na to, že sa koronavírus nedarilo udržať pred najohrozenejšími ľuďmi najmä v domoch pre seniorov, muselo Švédsko napokon tiež sprísniť opatrenia.

Viac o téme: LikvidáciaVakcínyŠvédskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu