Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po zemetrasení vyšetrujú 612 osôb v súvislosti so zrútenými budovami

Zemetrasenie v Turecku
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

ISTANBUL - Viac ako 600 ľudí vyšetrujú v Turecku v súvislosti s budovami, ktoré sa zrútili pri silnom zemetrasení začiatkom mesiaca. Oznámil to v sobotu turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag, informuje agentúra AP.

Bozdag uviedol, že 184 zo 612 podozrivých umiestnili pred procesom do väzby. Sú medzi nimi aj stavební dodávatelia a majitelia alebo správcovia budov, povedal minister v televíznom vyjadrení z koordinačného centra v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka.

Video: Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a následné silné dotrasy zo 6. februára si v južnom Turecku a severnej Sýrii vyžiadali vyše 50.000 životov. Objavili sa po ňom pochybnosti o statike mnohých zo 173.000 budov, ktoré sa zrútili alebo boli vážne poškodené.

Odborníci uvádzajú, že mnohé zničené budovy postavili z nekvalitných materiálov a nevhodnými postupmi, pričom často nespĺňali normy. Opozičné strany obviňujú vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že dostatočne nepresadzovala stavebné predpisy. Od hlavného zemetrasenia zaznamenali v regióne 9470 ďalších otrasov zeme, vyplýva z údajov tureckej civilnej ochrany, ktorá očakáva, že dotrasy budú pokračovať ešte najmenej dva roky.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu