Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na perine odletel do neba: Politici reagujú na smrť Jakubiska! Spomína Fico, Heger aj Čaputová

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (2)
Juraj Jakubisko (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Opustil nás jeden z najväčších umelcov našej doby. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol v sobotu v reakcii na úmrtie filmového režiséra Juraja Jakubiska.

Kollár poukázal na to, že okrem filmovej tvorby sa Juraj Jakubisko venoval aj charite, pomohol mnohým nadaným deťom. "Budem si ho pamätať ako charizmatického človeka, ľudského, s krásnym srdcom," napísal na sociálnej sieti. Predseda NR SR dodal, že ide o obrovskú stratu pre Slovensko, ale aj pre Česko. "Odpočívajte v pokoji majstre, budete nám chýbať," uviedol Kollár.

Odišla legenda

Rodák z východoslovenského Kojšova, legenda filmového umenia, Juraj Jakubisko, sa odobral do iného sveta. Napísala na sociálnej sieti poslankyňa Lubica Laššáková. "Už nie je medzi nami, ale jeho Perinbaba, Tisícročná včela, Nevera po slovensky a iné nesmrteľné diela nám ho budú ešte dlho pripomínať. Nech mu je režisérske nebo milostivé. Česť jeho pamiatke. Príbuzným vyjadrujem hlbokú sústrasť," dodala. 

Okrem nej vyjadril smútok nad úmrtím režiséra aj Richard Takáč. "Vaše diela sú večné, budete tu s nami navždy, pán režisér," napísal poslanec. 

Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu. Preslávil sa filmami ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.

Režisér Juraj Jakubisko po sebe zanechal legendárne diela

Režisér Juraj Jakubisko po sebe zanechal legendárne diela, ktoré tu zostanú pre celé generácie. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym zosnulého režiséra.

 

ZOMRELA REŽISÉRSKA LEGENDA JURAJ JAKUBISKO Hovorili mu "Fellini východu". Juraj Jakubisko odišiel do režisérskeho...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Saturday, February 25, 2023

Premiér vyzdvihol diela ako Tisícročná včela, Nejasná správa o konci sveta, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, Bathory či Perinbaba, ktorá podľa jeho slov "neodmysliteľne patrí ku každým slovenským Vianociam." Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu.

Magický svet Juraja Jakubiska nám bude chýbať

Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Rodine, priateľom a všetkým spolupracovníkom režiséra, ktorý zomrel vo veku 84 rokov, vyjadrila úprimnú sústrasť.

 

Najslávnejší slovenský režisér Juraj Jakubisko nás navždy opustil. Počas umeleckej kariéry získal množstvo filmových...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, February 25, 2023

Hlava štátu označila Jakubiska za najslávnejšieho slovenského režiséra. Vyzdvihla množstvo filmových ocenení, ktoré počas svojej umeleckej kariéry získal. "Jeho výnimočný filmársky štýl dostal Slovensko do veľkého filmového sveta. Slovenský Fellini, ako ho často volali, miloval voľnosť a fantáziu a nechával pre ne priestor aj vo svojich filmoch," komentovala.

Snímky Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela, Dovidenia v pekle, priatelia či Nejasná správa o konci sveta, sa podľa prezidentky stali súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. "Rozprávka Perinbaba nám už ako deťom pomohla objaviť čaro obyčajných vecí," dodala.

Úprimnú sústrasť vyjadrili aj ďalší politici

"Ďakujeme, pán Jakubisko, za Perinbabu a všetky krásne príbehy, ktoré ste nám priniesli do životov," napísala na sociálnej sieti vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poukázal na to, že Juraj Jakubisko zanechal po sebe diela, ktorými bude žiť aj v ďalších generáciách.

 

🖤 Ďakujeme, pán Jakubisko, za Perinbabu a všetky krásne príbehy, ktoré ste nám priniesli do životov.

Posted by Veronika Remišová on Friday, February 24, 2023

Opozičný Smer-SD zdôraznil, že na Jakubiskových filmoch vyrastali viaceré generácie. "Bol rovnako rešpektovaný pred rokom 1989, ako aj po ňom. O jeho talente hovoril v superlatívoch aj jeho priateľ, svetovo uznávaný režisér Federico Fellini," podotkla strana.

Smer-SD hovorí o cenzúre v RTVS a ľudí vyzýva, nech radšej sledujú alternatívne médiá (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini označil zosnulého režiséra za poeta filmového plátna. "Jeho filmy svojím vyobrazením doby, ľudských osudov a imagináciou patria medzi vrcholné diela slovenskej kultúry," dodal.

Na perine odletel do neba

Správu o úmrtí jedného z najvýznamnejších slovenských režisérov prijalo so zármutkom i vedenie Slovenského národného divadla (SND). "Mal blízky vzťah aj k prvej slovenskej divadelnej scéne. Juraj Jakubisko na pôde SND režíroval opery Eugena Suchoňa Krútňava (1999) a Svätopluk (2008)," priblížilo vedenie divadla na sociálnej sieti.

 

🕯️ Vedenie Slovenského národného divadla prijalo s veľkým zármutkom správu o úmrtí jedného z najvýraznejších slovenských...

Posted by Slovenské národné divadlo on Saturday, February 25, 2023


Slovenský herec z pripravovanej rozprávky Perinbaba 2 Lukáš Frlajs označil Juraja Jakubiska za človeka s mimoriadnym talentom, ktorý bol plný energie a tvorivosti. "Tak veľmi som sa tešil na naše najbližšie stretnutie a vy ste odleteli na perine do neba. Bolo mi nesmiernou cťou vás spoznať a byť súčasťou vašej vízie Perinbaby," odkázal.

 

Viac o téme: PoliticiSmrťúmrtieJuraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu