Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vatikán a Omán nadviazali diplomatické vzťahy: Len tri mesiace po návšteve regiónu pápežom

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

VATIKÁN - Svätá stolica a Omán nadviazali diplomatické vzťahy. Vo štvrtok to v spoločnom vyhlásení oznámili obe krajiny. Stalo sa tak len tri mesiace po návšteve pápeža Františka v regióne Perzského zálivu. Informuje agentúra AFP.

V štyroch farnostiach v Ománe v súčasnosti vykonáva pastoračnú činnosť 12 katolíckych kňazov. V krajine sa nachádza aj "značné množstvo zahraničných pracovníkov", uvádza sa vo vyhlásení. Práve tí tvoria väčšinu ománskych katolíckych veriacich. Ide najmä o pracovníkov z Blízkeho východu, Filipín, Indie a Pakistanu.

Agentúra AFP pripomína, že ománske katolícke farnosti sú súčasťou Apoštolského vikariátu Južnej Arábie, ktorá sídli v Abú Zabí.Pápež František vlani v novembri navštívil Bahrajn.

Od začiatku svojho pontifikátu tak Perzský záliv navštívil už dvakrát – jeho prvá tamojšia apoštolská cesta viedla v roku 2019 do Spojených arabských emirátov. Kuvajt bol prvou krajinou Perzského zálivu, ktorá v roku 1968 nadviazala diplomatické vzťahy so Svätou stolicou. Nasledovali Jemen, Bahrajn, Katar a v roku 2007 Spojené arabské emiráty.

Viac o téme: OmánVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu