Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér Morawiecki sa postavil na obranu pápeža Jána Pavla II.: Reakcia na obvinenia zverejnené v médiách

Ján Pavol II. mal podľa dokumentu vedieť o pedofilných praktikách v poľskej cirkvi.
Ján Pavol II. mal podľa dokumentu vedieť o pedofilných praktikách v poľskej cirkvi. (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA — Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v stredu na Twitteri postavil na obranu zosnulého pápeža Jána Pavla II. Reagoval na obvinenia zverejnené v médiách, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku. Informovala o tom agentúra PAP.

Súkromná televízia TVN24 v pondelok odvysielala reportáž s názvom Franciszkaňska 3 investigatívneho novinára Marcina Gutowského, ktorý vyšetroval prípady troch kňazov: Boleslawa Saduša, Eugeniusza Surgenta a Józefa Loranca. Reportáž obsahovala obvinenia, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí troma kňazmi, no dovolil im zostať v cirkvi a zrejme ich dokonca kryl. Morawiecki sa v stredu na Twitteri postavil na stranu zosnulého pápeža, ktorému podľa neho môže Poľsko ďakovať za veľa.

"Vojna dnes vyčíňa nielen za našou východnou hranicou," napísal Morawiecki. " Bohužiaľ existujú skupiny, ktoré sa pokúšajú viesť proti nám v Poľsku nie klasickú, ale civilizačnú vojnu. Tieto činy prekračujú medze civilizovanej diskusie. Zoznam zásluh Jána Pavla II. v prospech sveta a Poľska je nevyčerpateľný. Dôkazov, že Ján Pavol II. viedol boj proti zlu, aj v samotnej cirkvi, je mnoho. Dôkazy, že by takéto činy vedome ignoroval, neexistujú alebo sú veľmi, veľmi pochybné," dodal.

Výpovede a dôkazy prenasledovali pápeža celé desaťročia

Svedectvá výpovede a dôkazy od bývalých tajných služieb z komunistickej éry prenasledovali Jána Pavla II. celé desaťročia a že tieto útoky boli "súčasťou širších civilizačných súvislostí" a prišli od skupiny snažiacej sa zrušiť "tradíciu, kultúru a normálnosť". "Dnes sa staviam na obranu nášho milovaného pápeža, pretože tak ako drvivá väčšina mojich krajanov viem, že ako národ vďačíme Jánovi Pavlovi I. za veľmi veľa," napísal Morawiecki a dodal: "Možno za všetko."

Viac o téme: ObvineniaPoľskoJán Pavol II.Mateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu