Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Wallace sa domnieva, že vojna sa tak skoro neskončí: Trvať môže podľa neho ešte ďalší rok

Britský minister obrany Ben Wallace počas návštevy tábora Bovington, vojenskej základne britskej armády, kde ukrajinskí vojaci cvičia na tankoch Challenger 2
Britský minister obrany Ben Wallace počas návštevy tábora Bovington, vojenskej základne britskej armády, kde ukrajinskí vojaci cvičia na tankoch Challenger 2 (Zdroj: SITA/Ben Birchall/Pool via AP)

LONDÝN - Britský minister obrany Ben Wallace si myslí, že vojna na Ukrajine môže trvať ešte aj ďalší rok. Uviedol to v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu LBC. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News a denník The Guardian.

Na otázku moderátora, či "budeme aj o 12 mesiacov diskutovať o prebiehajúcej vojne na Ukrajine", Wallace odpovedal: "Myslím, že budeme." "Rusko ukázalo, že úplne ignoruje nielen životy obyvateľov Ukrajiny, ale aj životy svojich vlastných vojakov. Sedíme tu 12 mesiacov – a v dôsledku tohto katastrofického nesprávneho výpočtu a agresie (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina je mŕtvych alebo zranených 188.000 ruských vojakov," povedal.

Dodal, že niekto, kto prekročil všetky hranice a myslí si, že to, čo robí svojim vlastným ľudom je v poriadku, sa pravdepodobne nezastaví. Šéf britského rezortu obrany sa domnieva, že Putinovou pôvodnou ambíciou bolo obsadiť Kyjev do troch dní, dobyť všetky veľké ukrajinské mestá v priebehu troch týždňov – a bude po všetkom. "Z jeho trojdňovej ofenzívy sa stala 365-dňová ofenzíva" a ešte stále nedosiahol ani jeden zo stanovených cieľov," povedal.

Podporu členských krajín NATO považuje za pozoruhodnú

Wallace hovoril aj o možnom dodaní stíhačiek na Ukrajinu. Podľa jeho slov už údajne prebiehajú rokovania s jednou východoeurópskou krajinou z NATO, ktorá chce ukrajinskej armáde poskytnúť stíhačky MiG-29. Zdôraznil však, že Severoatlantická aliancia nie je priamou súčasťou konfliktu na Ukrajine. Podpora členských krajín organizácie NATO Kyjevu je však podľa neho "pozoruhodná".

Viac o téme: VojnaPrognózaUkrajinaBen Wallace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu