Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Maďarská vláda zmenila názor: Nový balík sankcií Európskej únie proti Rusku nebude vetovať

Katalin Nováková
Katalin Nováková (Zdroj: TASR/Katalin Nováková)

BUDAPEŠŤ - Maďarská prezidentka Katalin Nováková podpísala v stredu vo Varšave vyhlásenie predstaviteľov Bukureštskej deviatky (B9) odsudzujúce ruskú agresiu a maďarská vláda upustila od zámeru vetovať nový balík sankcií Európskej únie proti Rusku. Konštatovalo to vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava.

Summit zoskupenia B9 vo Varšave, ktoré tvoria východní členovia NATO — okrem Slovenska a Poľska tiež Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko — a boli na ňom prítomní aj americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, bolo prístupné pre médiá iba v úvode, zvyšok rokovaní prebiehal za zatvorenými dverami.

Orbánova vláda hrozila vetovaním

Záverečné vyhlásenie summitu, ktoré odsudzuje brutálnu a krvavú ruskú agresiu proti Ukrajine, podpísali všetci zúčastnení vrátane maďarskej prezidentky Katalin Novákovej. Veľvyslanci členských krajín Európskej únie v tom čase v Bruseli rokovali o desiatom balíku sankcií proti Rusku. Podľa dopoludňajších správ spravodajského portálu Politico hrozila síce Orbánova vláda opäť vetovaním, popoludní však od pôvodného zámeru upustila aj Budapešť a prijatie desiateho sankčného balíka sa odložilo na štvrtok iba z technických príčin.

Maďarská vláda chcela pôvodne vyškrtnúť zo sankčného zoznamu deväť osôb – v stredu to boli už iba štyri osoby. Pôvodne nepodporila ani rozšírenie sankcií na rodinných príslušníkov a bola aj proti predĺženiu už účinných sankčných opatrení z pol roka na jeden rok, píše Népszava.

Viac o téme: VládaSankcieRuskoMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu