Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsko už mesiac po sebe bez zrážok? V Maďarsku zas padol teplotný rekord

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsko zaznamenalo rekordných 31 dní po sebe bez výraznejších dažďových zrážok, oznámila v utorok meteorologická služba Meteo France. Informuje správa agentúry AFP.

Podľa Meteo France od 21. januára denný zrážkový úhrn na celom území Francúzska nepresiahol jeden milimeter, čím sa deficit vyrovnal rekordu z jari 2020. Predchádzajúce rekordne dlhé obdobie sucha postihlo Francúzsko v roku 1989 a trvalo 22 dní. Zima je zvyčajne rozhodujúcim obdobím pre doplňovanie hladín podzemných vôd z dažďových zrážok. Takýto počet dní bez dažďa v zimnom období nebol vo Francúzsku zaznamenaný od roku 1959.

Rekordné teplotné hodnoty

Uplynulý mesiac bol podľa údajov Služby Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S) tretím najteplejším januárom v Európe. Teploty namerané 1. januára 2023 dosiahli v niektorých častiach kontinentu rekordné hodnoty. Vlaňajšok bol v Európe druhý najteplejší rok od začiatku meraní. Vo Francúzsku, Británii, Španielsku a Taliansku padli nové priemerné teplotné rekordy. Horúčavy v regióne sprevádzalo tiež rozsiahle sucho.

Francúzsko už mesiac po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako je na tom so zásobou vody Španielsko?

Zásoby vody v Španielsku, jednej z európskych krajín, ktoré sú najviac vystavené hrozbe sucha, sú podľa najnovších zistení hydrológov na úrovni približne 50,7 percenta v porovnaní s priemerom 60,8 percenta za posledných desať rokov. Meteo France tvrdí, že súčasné suché obdobie by už nemalo trvať dlho a pre juh Francúzska predpovedá na stredu dážď.

V Maďarsku padol denný teplotný rekord

V juhomaďarskej Tolnianskej stolici padol denný teplotný rekord, keď v tamojšej obci Báta namerali v utorok 20,6 stupňa Celzia. Informuje o tom spravodajca v Budapešti s odvolaním sa na status maďarskej meteorologickej služby OMSZ zverejnený na Facebooku.

Doterajší rekord najvyššej teploty 21. februára s hodnotou 19,9 stupňa Celzia evidujú z roku 1966, ktorý namerali v obci Homokszentgyörgy v Šomodskej stolici.

Viac o téme: DážďZrážkyFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu