Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečakaná cesta Bidena na Ukrajinu: Biely dom sa snažil všetko utajiť, rozhodovali TIETO detaily

Joe Biden na návšteve Kyjeva Zobraziť galériu (2)
Joe Biden na návšteve Kyjeva (Zdroj: SITA/ AP)

WASHINGTON/KYJEV – Hlava USA sa rozhodla podniknúť do Kyjeva oficiálnu zahraničnú cestu. Keďže ale na Ukrajine zúri takmer rok nepretržitý vojenský konflikt, všetko sa muselo naplánovať v tajnosti. Dokonca ešte aj odlet z USA sa konal vo večerných hodinách. Air Force One však ostalo zaparkované v hangári.

Oficiálna zahraničná návšteva Ukrajiny, ktorú sa rozhodol podniknúť americký prezident Joe Biden, bola do detailov plánovaná už mesiace pred odletom z Washingtonu. Prípravami sa zaoberala len malá skupina Bidenových spolupracovníkov. Deň výročia začiatku bojov (24. február) sa nezadržateľne blíži, preto túto návštevu brali ako symboliku. Ako uvádza CNN, prítomnosť Bidena v Kyjeva je však viac ako symbolická. 

Utajená cesta do Kyjeva si vyžiadala mimoriadne opatrenia. Niekoľko týždňov pred odletom Biden aj jeho spolupracovníci opakovane odmietali cestu na Ukrajinu, aby bolo nakoniec jeho objavenie v Kyjeve prekvapivé pre celý svet. I keď si Washington nepripúšťal žiadny útok zo strany nepriateľa, vyslanie prezidenta do vojnovej zóny, kde navyše USA nemajú kontrolu nad vzdušným priestorom, bolo viac ako riskantné. Aj preto po rozhodnutí o návšteve Ukrajiny, Biely dom informoval Moskvu, aby udržala nekonfliktný postoj. 

Tajnosti pred tlačou 

Celý tento proces bol v USA utajovaný. Dokonca ani novinári nedostali žiadne informácie. Oficiálne správy ešte v nedeľu večer 19. februára uvádzali, že prezident Biden odchádza do Poľska v pondelok o 19:00 miestneho času. Hovorca pre národnú bezpečnosť John Kirby poprel akúkoľvek spojitosť s cestou na Ukrajinu. "Budeme pokračovať v podpore Ukrajiny a povzbudzovať našich spojencov k rovnakým krokom, ale neplánujeme žiadnu oficiálnu návštevu do tejto oblasti," vyjadril sa. 

Biden napriek tomu zahájil cestu. Pre zachovanie utajenia sa nepoužilo ani Air Force One, ale menšie lietadlo Air Force C-32, ktoré vzlietlo zo základne Andrews v štáte Maryland. Na palube bolo len niekoľko poradcov, jeden reportér a jeden fotograf. Pred odletom im boli odobraté všetky elektronické zariadenia. 

Cesta do Kyjeva 

Americká delegácia pristála v poľskom Rzešove, odkiaľ sa vybrala na 10-hodinovú cestu vlakom do Kyjeva. Prezident USA sa nechal inšpirovať svojimi zahraničnými kolegami. Premiéri Poľska, Slovinska a Českej republiky navštívili Kyjev ešte v marci 2022, kedy tiež použili vlakovú prepravu. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin navštívili Kyjev 25. apríla a prvá dáma Jill Bidenová prekvapila minulý rok na Deň matiek, keď podnikla cestu na Ukrajinu, aby sa stretla s manželkou prezidenta Olenou Zelenskou.

Prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) počas návštevy Užhorodu, kde sa stretla s ukrajinskou prvou dámou Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov.
Zobraziť galériu (2)
Prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) počas návštevy Užhorodu, kde sa stretla s ukrajinskou prvou dámou Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, Pool)

"Cesta na Ukrajinu bolo riziko, ktoré chcel Joe Biden podstúpiť. Je pre neho dôležité ukázať sa, aj keď to prináša viacero náročných opatrení, logistiku nevynímajúc," povedala riaditeľka komunikácie Bieleho domu Kate Bedingfieldová. Prezident USA sa mal pred cestou obávať len toho, že budú ohrozené životy ľudí, ktorí s ním vycestujú do vojnou zničenej krajiny. 

Stretnutie so Zelenským 

Aj vďaka všetkým opatreniam mohla v pondelok 20. februára prebehnúť v Marrinskom paláci v Kyjeve medzi prezidentmi USA a Ukrajiny diskusia za zatvorenými dverami. Biden sa snažil diskutovať o ďalšej fáze vojny, ktorú považuje za kritickú. Aj z tohto dôvodu sa Ukrajine zaviazal, že môže naďalej rátať s nepretržitou podporou USA.

Posolstvo Bidena malo byť signálom pre Američanov, že dôsledky vojny môžu siahať ďaleko za hranice Ukrajiny. "Toto (vojna) je oveľa väčšie ako len Ukrajina. Ide o slobodu demokracie v Európe, ide o slobodu a demokraciu vo všeobecnosti," povedal.

Viac o téme: PrezidentUSAJohn BidenVojna na UkrajineTajná cesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu