Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nové otrasy v turecko-sýrskom pohraničí: Hlásia ďalšie obete, oblasť navštívili aj nemecké ministerky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/IHA via AP)

ANKARA - Šesť mŕtvych a viac ako 760 zranených si v Turecku a v Sýrii vyžiadalo pondelkové zemetrasenie o sile 6,4 stupňa. Na základe aktualizovanej bilancie o tom dnes informovali agentúry Reuters a DPA. Otrasy pôdy zasiahli oblasť 14 dní po tom, ako mohutné zemetrasenie zabilo na juhu Turecka a severe Sýrie vyše 47.000 ľudí.

Epicentrum pondelkových otrasov, ktoré vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov, bolo v tureckej provincii Hatay. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že v Turecku utrpelo zranenia 294 osôb, z toho 18 bolo zranených vážne. Starosta mesta Hatay povedal, že záchranári pátrajú po niekoľkých ľuďoch, ktorí uviazli pod troskami.

VIDEO Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Otrasy boli citeľné aj v Egypte a Libanone

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že po pondelkovom zemetrasení navštívilo nemocnice v krajine 470 zranených. Väčšina z nich je z Halabu (Aleppa). Otrasy boli údajne citeľné aj v Egypte a Libanone.

Dve nemecké ministerky navštívili turecko-sýrsku pohraničnú oblasť

Dve nemecké ministerky navštívili v utorok turecko-sýrsku pohraničnú oblasť zasiahnutú zemetraseniami a sľúbili trvalú humanitárnu pomoc a podporu pri obnove. TASR informuje podľa tlačovej agentúra DPA. "Náš súcit sa slovami nedá vyjadriť a nezmenší sa ani po tom, keď katastrofu a jej následky vystriedajú v správach iné titulky," sľúbila v utorok ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas spoločnej návštevy s ministerkou vnútra Nancy Faeserovou na juhovýchode Turecka.

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Zobraziť galériu (2)
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Otrasy si vyžiadali desaťtisíce obetí na životoch

Faeserová ubezpečila tento región o "hlboko pociťovanej solidarite Nemecka". Otrasy si vyžiadali desaťtisíce obetí na životoch. "Preživší, ktorí prišli o všetko, urýchlene potrebujú prístrešky pred zimou," povedala pred odchodom na návštevu. Nemecko poslalo do oblasti značné množstvo pomoci. Táto krajina EÚ má s Tureckom osobitný vzťah, pretože je domovom vôbec najväčšej tureckej komunity.

Nemecká armáda doručila vyše 340 ton pomoci 20 letmi. V utorok majú nemecké vzdušné sily dopraviť do Turecka ďalších 13 ton zásob vrátane 100 stanov, 400 skladacích lôžok a vyše 1000 spacích vakov. Deň pred návštevou ministeriek sa v rozpätí troch minút vyskytli dve ďalšie silné zemetrasenia. Baerbocková a Faeserová majú v pláne navštíviť Gaziantep, kde sa chcú stretnúť s humanitárnymi pracovníkmi a mimovládnymi organizáciami. V provincii Kahramanmaraš sa chcú stretnúť s preživšími obeťami zemetrasenia a s dobrovoľníkmi.

Viac o téme: ObeteOtrasyZraneníZemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu