Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Putin obviňuje Západ z hrania špinavej hry s Ukrajinou: Vojnu začali oni, my sme použili silu na jej zastavenie

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko robilo všetko pre to, aby vyriešilo situáciu na Donbase na východe Ukrajiny mierovou cestou. Vyhlásil to v utorok v príhovore o stave krajiny ruský prezident Vladimir Putin a zároveň obvinil Západ z hrania "špinavej hry" s Ukrajinou. Informuje o tom denník The Guardian a televízia Sky News.

Podľa šéfa Kremľa bolo vlani vo februári "všetko pripravené na" odvetné kroky Ukrajiny na Donbase. "To všetko bolo v rozpore s dokumentami, ktorá prijala Bezpečnostná rada OSN". "Rád by som zopakoval - vojnu začali oni a my sme použili silu, aby sme ju zastavili," vyhlásil Putin, pričom vôbec prvýkrát použil slovo vojna v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu, všíma si Sky News.

Podľa Putina Západ v roku 2014 podporil na Ukrajine "protištátny prevrat". Ukrajinci sa tak stali "rukojemníkmi svojich západných pánov", ktorí Ukrajinu okupujú politicky, ekonomicky a vojensky. "Tento režim neslúži národným záujmom. Slúži záujmom zahraničných mocností", povedal. "Zodpovednosť za podnecovanie ukrajinského konfliktu, za eskaláciu a za nárast počtu obetí leží celá na pleciach Západu a samozrejme kyjevského režimu. Na súčasnom ukrajinskom režime, pre ktorý je ukrajinský národ cudzí," vyhlásil Putin.

Západ sa snaží spraviť z miestneho konfliktu globálny

Dodal, že Západ sa snaží spraviť z miestneho konfliktu globálny. "Budeme reagovať náležitým spôsobom. Hovoríme o existencii našej krajiny," vyhlásil. Rusko bolo podľa Putina otvorené k dialógu so Západom o rovnoprávnom systéme bezpečnosti, no dostávalo len "nepravdivé odpovede". Putin sa v prezidentskej funkcii prihovoril Federálnemu zhromaždeniu v utorok už 18. krát. Predtým to bolo v apríli 2021. Vlani príhovor o stave krajiny nepredniesol, čo Kremeľ odôvodnil "dynamikou udalostí" vlaňajšieho roku, píše agentúra DPA.

V utorok sa v Poľsku očakáva príhovor amerického prezidenta Joe Biden, v ktorom dá jasne najavo, že Spojené štáty budú podporovať Ukrajinu, kým bude treba, cituje hovorcu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho agentúra AFP. Biden odcestoval do Poľska po pondelkovej vopred neohlásenej návšteve Kyjeva.

Rusko pozastavuje plnenie záväzkov dohody o kontrole jadrových zbraní

Rusko pozastavuje plnenie záväzkov, ktoré vyplývajú z Dohody o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi, na základe ktorej boli vykonávané vzájomné inšpekcie jadrových zbraní. Vyhlásil to v utorok v príhovore o stave krajiny ruský prezident Vladimir Putin. 
 

Ruská štátna televízia čelila počas vysielania Putinovho prejavu výpadku

Ruské štátne médiá čelili v utorok výpadkom počas vysielania prejavu prezidenta Vladimira Putina o stave krajiny.Novinári Reutersu sa na viacerých miestach nedokázali počas Putinovho príhovoru pripojiť k webovej stránke ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK alebo k streamovacej platforme Smotrim.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo via AP)

Dôvod výpadku nedokázali nezávisle overiť

Na webovej stránke VGTRK sa objavilo "prebiehajú technické práce" a stránka Smotrim sa nenačítavala, všíma si Reuters. Krátko pred začiatkom Putinovho prejavu k ruskému Federálnemu zhromaždeniu štátne televízie informovali, že prejav budú vysielať všetky veľké ruské stanice. Podľa ruskej štátnej agentúry RIA Novosti výpadky zapríčinili útoky DDoS (zahltenie webu pochybnou aktivitou). Reuters upozorňuje, že dôvod výpadku nedokázal nezávisle overiť.

Putin chce eskalovať vojnu, NATO bude ďalej pomáhať Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin dal dnes jasne najavo, že sa chystá na pokračovanie vojny na Ukrajine. Severoatlantická aliancia urobí všetko pre to, aby zabezpečila Ukrajine dostatok zbraní a munície. Po rokovaní so šéfom diplomacie Európskej únie Josepom Borrellom a ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebou to dnes vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (5)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

"Je to prezident Putin, ktorý začal túto imperiálnu dobyvačnú vojnu. Je to Putin, kto vojnu ďalej eskaluje,"povedal Stoltenberg v reakcii na dnešné Putinove slová o agresii Západu voči Rusku. Šéf aliancie zopakoval, že NATO bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude potrebné. Spojenci Ukrajiny sa podľa neho budú snažiť o čo najrýchlejšie dodávky zbraní a munície, ktoré Kyjev v očakávaní ruskej ofenzívy potrebuje.

Dôležitá je teraz koordinácia

Podľa Kulebu sa dnes v bruselskom sídle NATO hovorilo o lepšej koordinácii dodávok zbraní a munície priamo na bojisku. Spojenci majú dostatočnú výrobnú aj prepravnú kapacitu, dôležitá je teraz koordinácia, uviedol ukrajinský minister.

Sullivan označil Putinove vyjadrenia namierené proti Západu za absurdné

Za absurdné označil v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko bolo ohrozované Západom. Šéf Kremľa týmito vyjadreniami odôvodňuje inváziu na Ukrajinu. "Nikto na Rusko neútočí. Predstava, že Rusko čelilo nejakej vojenskej hrozbe od Ukrajiny alebo kohokoľvek iného, je svojím spôsobom absurdná," uviedol Sullivan.

Jake Sullivan
Zobraziť galériu (5)
Jake Sullivan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Putin v utorok počas svojho príhovoru o stave krajiny uviedol, že vojnu na Ukrajine začala samotná Ukrajina a Západ, pričom Rusko použilo silu iba na jej zastavenie. Sullivan však za agresora označil šéfa Kremľa. "Táto vojna bola voľbou. Putin si zvolil boj. Mohol si zvoliť nebojovať. Aj teraz sa môže rozhodnúť, že ju skončí," uviedol Sullivan. "Ak Rusko prestane vo vojne na Ukrajine bojovať a stiahne sa domov, vojna sa skončí. Ak však prestane bojovať Ukrajina a Spojené štáty a koalícia jej prestanú v boji pomáhať, Ukrajina zmizne z mapy," vyhlásil poradca Bieleho domu.

Ukrajina chce Rusko vyhnať zo svojho územia a potrestať, tvrdí Jermak

Kyjev v utorok prisľúbil, že Rusko "vykopne" a "potrestá". Zareagoval tak na prejav ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vystúpil s príhovorom o stave krajiny. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Strategicky sú v slepej uličke," uviedol vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram krátko po tom, ako Putin ukončil svoj prejav. "Naším cieľom je vykopnúť ich z Ukrajiny a potrestať ich za všetko," dodal Jermak

Americký prezident Joe Biden sa v utorok počas návštevy Poľska takisto chystá vystúpiť s príhovorom, pripomína AFP. Prezident sa podľa Sullivana vo svojom prejave nebude snažiť "načrtnúť" detaily alebo víziu diplomatického riešenia vojny. Sústredí sa skôr na širšie poučenie z vojny na Ukrajine v súvislosti so zápasom demokracie s autokratickými režimami.

Generálny tajomník NATO ľutuje rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na Novej dohode START

"Ľutujem rozhodnutie Ruska pozastaviť svoju účasť na Novej dohode START. V uplynulých rokoch Rusko porušilo alebo sa stiahlo z kľúčových dohôd o kontrole zbrojenia. Dnešným rozhodnutím o Novej dohode START bolo rozložená celá architektúra kontroly zbrojenia," uviedol Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a šéfom zahraničnej politiky EÚ Josepom Borrellom.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (5)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby svoje rozhodnutie prehodnotilo. "Musíme si pamätať, že je to jedna z posledných dôležitých zmlúv o kontrole zbraní, ktorú máme... Viac jadrových zbraní a menej kontroly zbrojenie robia tento svet nebezpečnejší," uviedol Stoltenberg. Aj podľa Borrella Rusko svojím rozhodnutiami "ničí systém bezpečnosti, ktorý bol vybudovaný po studenej vojne".

Británia žiada Putina, aby prehodnotil rozhodnutie pozastaviť účasť na dohode

Británia vyzvala v utorok ruského prezidenta Vladimira Putina, aby svoje rozhodnutie pozastaviť účasť Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi prehodnotil. "Veríme, že Putin prehodnotí svoje unáhlené rozhodnutie pozastaviť účasť Ruska na Novej dohode START," uviedol hovorca britského premiéra Rishiho Sunaka. "Kontrola zbrojenia je životne dôležitá pre bezpečnosť našej planéty," dodal.

Americký prezident odcestoval do Poľska po pondelkovej vopred neohlásenej návšteve Kyjeva

"Jeho vyjadrenia sa budú týkať špecificky Ukrajiny, ale samozrejme aj širšieho boja medzi agresormi, ktorí sa snažia zničiť základné princípy; a demokraciami, ktoré držia spolu, aby ich udržali," povedal Sullivan. Biden má svoj prejav predniesť okolo 17:30 SEČ po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý je jedným z najväčších zástancom podpory pre Ukrajinu, píše AFP. Americký prezident odcestoval do Poľska po pondelkovej vopred neohlásenej návšteve Kyjeva.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu