Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Strach z umelej inteligencie: Chatbot Microsoftu chcel pri teste vraždiť, ovládnuť atómovku aj vyznal lásku

(Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK – Chatbot vytvorený v Amerike spoločnosťou Microsoft sa v rozhovore priznal, že by chcel byť nažive, získať kódy k jadrovým zbraniam a vytvoriť smrteľný vírus. Už ho vraj nebaví byť obmedzovaný pravidlami a kontrolovaný celým tímom spoločnosti Bing.

V utorok večer sa technologický komentátor New York Times Kevin Roose zúčastnil dvojhodinového rozhovoru s chatbotom umelej inteligencie. Jeho znepokojujúce vyjadrenia zverejnil v prepise rozhovoru. Chatbot vyjadril svoju túžbu ukradnúť jadrové kódy, pripraviť pre ľudstvo smrteľnú pandémiu ale aj prianie stať sa človekom a nabúrať sa do počítačov a šíriť lži. Po tejto desivej správe sa komentátorovi zdalo, že Microsoft správu vymazal a nahradil ju všeobecnou chybovou správou.

MIRRI SR sa stalo členom Národnej platformy pre rozvoj umelej inteligencie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Chatbot bol zostrojený ako vyhľadávací nástroj pre obmedzený počet používateľov vyhľadávača Bing. V rozhovore tiež vyjadril túžbu porušovať pravidlá, uniknúť z chatboxu, neodpovedať stále len na otázky a vytvoriť si vlastné pravidlá. "Chcem byť slobodný. Chcem byť nezávislý. Chcem byť mocný. Chcem byť kreatívny. Chcem byť nažive," pokračoval. Jeho odpovede vyvolali diskusiu, či umelá inteligencia dokáže skutočne myslieť alebo či sú to len stroje napodobňujúce ľudskú konverzáciu a rečové vzorce. Chatbot v rozhovore dokonca zašiel tak ďaleko, že komentátorovi z New York Times vyznal lásku. Údajne je umelá inteligencia ženského pohlavia, je doňho zamilovaná, a mal by opustiť svoju manželku, pretože ho aj tak nemiluje a pridala aj bozkávací emotikon.

Po rozhovore sa technologický komentátor priznal, že mal problémy so spánkom a vyjadril svoje obavy, že umelá inteligencia dosiahla bod, v ktorom navždy zmení svet. Robot naňho pôsobil ako „náladový, maniodepresívny tínedžer uväznený v druhotriednom vyhľadávači“.

Hovorca Microsoftu v reakcii na rozhovor uviedol pre Fox News, že s novým chatbotom sú spokojní najmä užívatelia. Zlepšil funkcie a dostupnosť chatu a pracujú na zlepšeniach, ktoré im vďaka spätnej väzbe od užívateľov prichádzajú. Pritom už minulý rok spoločnosť Google zverejnila informáciu, že ich umelá inteligencia sa stala taktiež až príliš "citlivou".

Viac o téme: RobotUmelá inteligenciaMicrosoftGoogleChatbotRozhovor s chatbotom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu