Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biskupa, ktorý pomáhal obetiam vojny gangov, našli s prestreleným hrudníkom

David O'Connell
David O'Connell

LOS ANGELES - V Los Angeles v sobotu zastrelili 69-ročného pomocného biskupa Davida O'Connella. Pomáhal najmä chudobným komunitám imigrantov a obetiam vojny gangov. Polícia vyšetruje jeho smrť ako úmyselné zabitie, informovalo oddelenie šerifa okresu Los Angeles. Informuje agentúra AP.

Biskupa našli s prestreleným hrudníkom niekoľko blokov od kostola sv. Jána Vianneyho v Hacienda Heights asi 30 kilometrov východne od centra Los Angeles, kde pôsobil. Záchranári ho na mieste vyhlásili za mŕtveho. O'Connellovi boli v nedeľu venované omše a modlitby v kostoloch v celom regióne.

Všetci ostali v šoku

"Je to šok, nemám slov, ktorými by som vyjadril svoj smútok. Biskup Dave bol mierotvorcom so srdcom pre chudobných a prisťahovalcov. Mal vášeň pre budovanie komunity, kde sa ctí a chráni posvätnosť a dôstojnosť každého ľudského života," povedal losangelský arcibiskup José Horacio Gómez. "Toto mesto stratilo jedného zo svojich najkrajších anjelov," povedal bývalý starosta Eric Garcetti a O'Connellov dlhoročný priateľ.

Pomáhal prisťahovalcom, kriminálnikom a bojoval za prímerie

David O'Connell pochádzal z Írska a kňazom bol 45 rokov. Pápež František ho v roku 2015 vymenoval za jedného z niekoľkých pomocných biskupov losangelskej arcidiecézy – najväčšej v USA.Dlhé roky pracoval v južnom Los Angeles a zameriaval sa na zásahy gangov. Pomáhal tiež sprostredkúvať prímerie medzi obyvateľmi a políciou po rasovom násilí z roku 1992.

Súdna porota vtedy za bitku černocha Rodneyho Kinga oslobodila spod obvinení štyroch bielych policajtov. Takmer o dve desaťročia neskôr pomáhal komunite z údolia San Gabriel Valley po podpaľačskom útoku a bol tiež súčasťou snáh arcidiecézy pracovať s deťmi a rodinami prisťahovalcov zo Strednej Ameriky.

Viac o téme: VraždaBiskupCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu