Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri nálete v Jemene prišiel o život vysokopostavený predstaviteľ al-Káidy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Moussa)

DUBAJ - Pri nálete vo vojnou zmietanom Jemene zahynul vysokopostavený predstaviteľ al-Káidy, informovali v stredu agentúru AFP bezpečnostné a miestne vládne zdroje.

O život prišiel Hamád bin Hamúd Tamímí, ktorý bol najvyšším vodcom al-Káidy na Arabskom polostrove (AQAP), ktorú Washington považuje za jednu z najnebezpečnejších odnoží globálnej siete džihádistov. Pri útoku zahynul spolu s osobným strážcom, uviedol bezpečnostný predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite. Terčom útoku v provincii Marib na severe Jemenu bol dom, ktorý si Tamímí nedávno prenajal. Útok bol "zrejme americký", dodal zdroj.

Tamímí - pôvodom Saudskoarab známy aj ako Abdal Azíz Adnání - stál na čele rady vedenia AQAP a pôsobil ako "sudca" tejto militantnej skupiny, uviedli zdroje agentúry AFP. Agentúra objasnila, že AQAP a miestni militanti lojálni zoskupeniu Islamský štát ťažia z občianskej vojny v Jemene, v ktorej proti sebe stoja Iránom podporovaní šiitskí povstalci, známi ako húsíovia, a vládne sily podporované koalíciou vedenou Saudskou Arábiou.

AQAP má na konte viaceré operácie proti húsíom i vládnym silám, ako aj sporadické útoky v zahraničí. Vodcovia AQAP sú terčom útokov bezpilotných lietadiel už viac ako dve desaťročia, i keď ich počet sa v posledných rokoch znížil, konštatovala AFP. Občianska vojna v Jemene vypukla v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku vojny v Jemene zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.

Viac o téme: NáletDubajJemenAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu