Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty druhý (20. februára 2023)

Joe Biden na návšteve Kyjeva Zobraziť galériu (10)
Joe Biden na návšteve Kyjeva (Zdroj: SITA/ AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil nový súbor sankcií voči finančnému sektoru Ruska. Cieľom je obmedziť jeho zdroje príjmov pre vedenie vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 361 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 361 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Americký prezident Joe Biden už pricestoval do Poľska. Oznámil to v pondelok večer námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian odvolávajúceho sa na poľské médiá. 

Biden v pondelok pred svojou ohlásenou cestou do Poľska, kde sa zdrží do 22. februára, prekvapivo zavítal aj do Kyjeva. Tam sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov, vrátane munície pre salvové raketomety HIMARS, ktoré USA poskytli Ukrajine už predtým.

21:30 Rusko predstavuje zjavnú vojenskú hrozbu pre bezprostredné okolie Švédska, ruské sily sú však momentálne vyťažené bojom na Ukrajine. Uviedla to v pondelok švédska vojenská tajná služba (MUST), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Európsky bezpečnostný poriadok, ako ho poznáme, prestal existovať... a tým sa zvýšili aj riziká pre švédsku bezpečnosť," povedala na tlačovej konferencii šéfka MUST-u Lena Hallinová. 

21:00 Takzvaný "ľudový súd" v Haagu stíha ruského prezidenta Vladimira Putina za zločin agresie v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Ide pritom len o symbolický krok, keďže rozhodnutie tohto "súdu" nebude mať právnu záväznosť, informuje agentúra AP. Tzv. Ľudový súd vytvorený ľudskoprávnymi aktivistami reaguje na skutočnosť, že momentálne neexistuje medzinárodný tribunál, ktorý by mohol šéfa Kremľa súdiť za napadnutie Ukrajiny.

20:50 Srbsko odmieta ruské stíhačky a kúpi francúzske Namiesto nákupu ruských stíhačiek.Srbsko plánuje kúpiť francúzske "Rafale", pretože podľa prezidenta Aleksandara Vučića sa stalo nemožné udržiavať ruské MiGy-29, ktorých posledná várka Srbska dostala v roku 2017.

20:30 Výcvik ukrajinských vojakov v Nemecku zameraný na moderné tanky Leopard 2, prebieha podľa plánu. Nemecký minister obrany Boris Pistorius to povedal v pondelok počas návštevy vojenského cvičiska Munster na severozápade Nemecka, kde sa výcvik uskutočňuje. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Cieľom je, aby boli tanky Leopardy aj Mardery - doručené (na Ukrajinu) do konca marca, a aby bol dovtedy ukončený aj vojenský výcvik," uviedol Pistorius na základni Munster v Dolnom Sasku.

Výcvik ukrajinských vojakov v Nemecku
Zobraziť galériu (10)
Výcvik ukrajinských vojakov v Nemecku  (Zdroj: TASR/AP)

20:15 Talianska premiérka Giorgia Meloniová v pondelok počas návštevy Varšavy prisľúbila šéfovi poľskej vlády Mateuszovi Morawieckemu pomoc Talianska pri podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii. Informuje o tom TASR na základe správy poľskej agentúry PAP.

"Sme a budeme na ukrajinskej strane a Poľsko môže taktiež rátať s našou podporou," povedala Meloniová na tlačovej konferencii po rokovaniach. Pripomenula, že Taliansko od začiatku invázie podporuje Ukrajinu finančne, vojensky i humanitárne.

20:00 Spojené štáty vyčleňujú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote 460 miliónov dolárov. Bude zahŕňať muníciu pre HIMARS, 155 mm a 120 mm náboje, uviedol Biely dom.

19:30 Členské krajiny Európskej únie zrejme schvália desiaty balík sankcií proti Rusku už v najbližších hodinách. Vyhlásil to v pondelok pred novinármi šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian."Schválený bude v najbližších hodinách. Určite to bude pred 24. (februárom)," povedal Borrell v súvislosti s nadchádzajúcim výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

19:00 Ruská armáda chystá pri frontovej línii 350-tisíc vojakov na kľúčové budúce týždne vojny. Európska únia preto musí urýchliť vojenskú podporu Ukrajiny, najmä zásobovanie muníciou. Po dnešnom rokovaní ministrov zahraničia členských krajín to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého z debaty o spoločných nákupoch zbraní a munície nevzišiel žiadny konkrétny návrh.

18:30 Kremeľ v pondelok obvinil Moldavsko z "protiruskej hystérie". Stalo sa tak po tom, čo moldavský premiér Dorin Recean minulý týždeň vyzval na demilitarizáciu odštiepeneckého regiónu Podnestersko. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Moldavsko skĺzava do protiruskej hystérie," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ako uviedol, "chýbajúci konštruktívny dialóg poškodzuje samotné Moldavsko"

17:45 Nemecké ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že prevádzku opravárenského centra v SR, zameraného na opravy a údržbu zbraní ukrajinskej armády, zdržiavajú colné otázky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Momentálne stále máme colné otázky, ktoré je potrebné vyriešiť," povedal hovorca nemeckého ministerstva obrany. Berlín chce podľa jeho slov dosiahnuť, aby technika prichádzajúca na opravu "prúdila späť na Ukrajinu rýchlejšie..., čo sa momentálne nedeje".Berlín v tejto súvislosti pracuje na "alternatívnych riešeniach," povedal hovorca nemeckého rezortu obrany. Odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti.

17:25 Volodymyr Zelenskyj sa dnes stretol aj s Kristinou Georgievovou, generálnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu.

17:20 Majiteľ ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin sa v pondelok posťažoval, že jeho žoldnieri bojujúci na Ukrajine dostávajú z Ruska málo munície, a naznačil, že dodávky niekto blokuje. Informuje o tom TASR podľa správy americkej televízie CNN. "Táto záležitosť s muníciou, na ktorú som už predtým upozornil, ostáva, žiaľ, nevyriešená," vyhlásil Prigožin v nahrávke zverejnenej na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram, pričom to označil za "vážny problém".

17:00 Kráľ Charles navštívil ukrajinských vojakov, ktorých cvičia britské jednotky. Panovník sledoval krátke cvičenie obranného výcviku a stretol sa s niektorými regrútmi, ktorí cvičili s britskými a medzinárodnými partnerskými silami.

16:30 Vážne slová Zelenského. Ak Čína podporí Rusko, vypukne svetová vojna

16:00 Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan potvrdil, že delegácia Joe Bidena, ktorý v pondelok pred ohlásenou cestou do Poľska zavítal aj do Kyjeva, vopred upovedomila Rusko o plánovanej Bidenovej návšteve Ukrajiny. TASR správu prevzala zo stanice BBC, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Bieleho domu.

Sullivan uviedol, že Bidenova cesta do ukrajinskej metropoly sa pripravovala niekoľko mesiacov, avšak konečné rozhodnutie padlo len minulý piatok. Biely dom Moskvu informoval pár hodín pred tým, než Biden v nedeľu ráno odletel z USA.

15:30 Návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve potvrdzuje odhodlanie Spojených štátov stále pomáhať Ukrajine vo vojne proti Rusku, vyhlásil v pondelok poradca poľského prezidenta Marcin Przydacz. Citovala ho tlačová agentúra PAP. Americký prezident prekvapil a v pondelok na vyše päť hodín navštívil ukrajinské hlavné mesto Kyjev, ešte pred svojou plánovanou návštevou Poľska a len niekoľko dní pred prvým výročím napadnutia Ukrajiny Ruskom.

15:00 Vysokopostavený čínsky diplomat Wang I pricestoval do Moskvy s cieľom zvýšiť úlohu Pekingu v urovnaní konfliktu na Ukrajine, napísal v nedeľu večer ruský denník Kommersant. Agentúra Reuters dnes ráno s odvolaním sa na svoj zdroj uviedla, že v Moskve je diplomat v najbližšom čase očakávaný, ale že ešte nedorazil a je v Budapešti.

Hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin cez víkend oznámil, že popredný čínsky diplomat bude v Moskve rokovať o "rozvoji vzťahov Číny a Ruska v novej etape rovnako ako o palčivých medzinárodných i regionálnych otázkach predstavujúcich spoločné záujmy".

14:30 V Kyjeve, na Aleji odvahy, bol nainštalovaný nápis na počesť Joea Bidena.

14:10 Pondelňajšia návšteva amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve je potvrdením podpory NATO pre Ukrajinu a jasným odkazom pre ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedli to v pondelok viacerí analytici pre stanice BBC a Sky News, odkiaľ TASR správu prevzala. "Biden chcel dať svojimi slovami a sľubmi, vrátane nových zbraní a streliva pre Ukrajinu, jasne najavo, že Spojené štáty budú podporovať Kyjev tak dlho, ako bude potrebné," uviedla pre Sky New analytička Deborah Haynesová.

14:00  Ukrajinský minister športu Vadym Hutcajt ocenil výnimočnú rolu ukrajinských športovcov počas vojny proti Rusku. "Som hrdý na každého jedného z nich, pretože trénujú a súťažia, pritom na nás pršia rakety, naše mestá sú bombardované, matky a otcovia im umierajú, prichádzajú o svoje domy či byty, prichádzajú o svoje domovy," povedal pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Každému ukazujú, že sme silný národ," dodal.
   

13:52 Ukrajinský prezident označil návštevu Joea Bidena v Kyjeve za "najdôležitejšiu návštevu v dejinách americko-ukrajinských vzťahov". Pondelková návšteva Bidena v Kyjeve podčiarkuje "výsledky, ktoré sme už dosiahli" a "historické úspechy, ktoré môžeme spolu ako svet dosiahnuť", nechal sa počuť najvyšší ukrajinský predstaviteľ. Výsledky tejto návštevy sa podľa Zelenského "istotne odrazia aj na bojisku". Zelenskyj sa poďakoval osobne Bidenovi, ale aj americkému Kongresu a amerického ľudu. "Vaša návšteva je mimoriadne dôležitým znakom podpory pre všetkých Ukrajincov," uviedol Zelenskyj.

Joe Biden na návšteve Kyjeva
Zobraziť galériu (10)
Joe Biden na návšteve Kyjeva  (Zdroj: SITA/ AP)

13:30 Japonsko poskytne Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc 5,5 miliardy dolárov, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. "Stále je potrebné pomáhať ľuďom, ktorých živobytie zničila vojna, a obnoviť zničenú infraštruktúru. Rozhodli sme sa poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc 5,5 miliardy dolárov," povedal Kišida. Vláda preto požiada parlament o schválenie "novely príslušných zákonov a pravidiel".

13:26 Podľa zvoleného českého prezidenta Petra Pavla je potrebné vo vývoji vojny na Ukrajine počítať aj s variantmi, ktoré nie sú pozitívne. Zopakoval tak v pondelok svoj výrok zo soboty na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Podľa Petra Pavla to však neznamená, že Západ by vopred vnímal možnosť "nie úplného víťazstva", je však dobré byť na to pripravený. "Ako hovorí staré príslovie - kto je pripravený, nie je zaskočený - a my by sme sa rozhodne nemali nechať zaskočiť," dodal.

13:05 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell varoval v pondelok Čínu pred poskytnutím zbraní Rusku pre účely vedenia vojenskej agresie na Ukrajine. Stalo sa tak krátko po tom, ako Peking odmietol tvrdenia Spojených štátov, že by mohol pristúpiť k takémuto kroku. Informuje o tom správa tlačovej agentúry AFP.

12:40 Európska únia musí nájsť spôsoby, ako rýchlo poskytnúť Ukrajine tisíce delostreleckých nábojov. Inak jej bude hroziť, že prehrá vojnu proti Rusku, varoval v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. "Pre ukrajinskú armádu je dnes najdôležitejšou, najnaliehavejšou vecou to, aby mala nepretržitú dodávku munície," povedal Borrell pred stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. "Ak v tomto zlyháme, naozaj to ohrozí výsledok vojny," dodal.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymir ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu