Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Rusko sa pripravuje na rozhodujúci útok: Ukrajina bude čeliť 1 800 tankom a pol miliónu vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin sa pripravuje na nový útok. Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin sa pripravuje na nový útok. (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo, SITA/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

MOSKVA/LONDÝN – Analytici už dlhšiu dobu riešia, že Putin sa pri výročí spustenia "špeciálnej vojenskej operácie" pripravuje na veľkú ofenzívu. Táto ruská operácia dostala dokonca aj svoj vlastný názov. Ukrajina sa obáva, že útok bude oveľa väčší ako invázia spred roka.

archívne video

Video z ukrajinského frontu: Úspešná práca operátorov UAV námornej brigády (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinskí generáli sa obávajú, že Rusko spustí operáciu pod názvom "Zero Day" (Deň nula), ktorý bude mať pre domácu armádu aj obyvateľstvo ďaleko horšie následky ako invázia z dňa 24. februára 2022. Rusi majú podľa britského Independent, ktorý sa odvoláva na Foreign Policy, zaútočiť na svojho nepriateľa s 1 800 tankmi, 700 lietadlami a s pol miliónom pozemných jednotiek. Iné zdroje uvádzajú 300-tisíc vojakov.

Britský The Sun píše, že Rusko na útok zhromaždilo 3950 obrnených vozidiel, 400 stíhačiek a 300 helikoptér. Putin má podľa Foreign Policy pripravených viac ako 800 raketometov a 2 700 palebných diel. Nemenovaný predstaviteľ Ukrajiny sa vyjadril, že tieto počty sú oveľa vyššie, ako Rusko použilo v prvej fáze invázie. "Moskva nebude riešiť straty na životoch. Počet obetí a zranených budú pre ňu zanedbateľné čísla. V najbližších 10-tich dňoch sa musíme pripraviť na obrovskú ofenzívu nášho nepriateľa," dodal. 

MIMORIADNE Rusko sa pripravuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Ukrajinská rozviedka hlási, že do útoku sa má zapojiť približne 300-tisíc ruských vojakov. Ďalších 200-tisíc mužov má byť povolaných z nedávnej mobilizácie. Skutočne to teda vyzerá tak, že Putin zaútočí na Ukrajinu s pol miliónom vojakov. V Kyjeve okrem toho panujú vážne obavy, že ruský prezident mohol vyhlásiť ďalšie kolá mobilizácie, ktoré sa do prozápadných médií nedostali. 

Vyprovokovali to návštevy?

Andriy Chernyak, predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky, povedal pre Kyiv Post, že ruské okupačné sily presúvajú ďalšie útočné skupiny, jednotky, zbrane a vojenské vybavenie smerom na východ. "Putin vydal rozkaz zmocniť sa všetkých území Doneckej a Luhanskej oblasti do začiatku marca," povedal. Tieto snahy sa mali naštartovať po návšteve Londýna ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý na stretnutí s premiérom Rishim Sunakom požadoval od Británie dodanie väčšieho počtu zbraní. 

MIMORIADNE Rusko sa pripravuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Po tejto návšteve smerovali Zelenského kroky do Bruselu na summit s lídrami EÚ, keď naliehal na všetkých 27 členov, aby urýchlili dodanie sľúbených tankov (najmä Nemecko a Británia) a ďalších zbraní. Nemecko už stihol obviniť, že váha s dodaním pokročilejších zbraňových systémov. 

Problém s Nemeckom 

Na prejav frustrácie ukrajinský prezident povedal, že neustále musí presviedčať kancelára Olafa Scholza, aby pomohol Ukrajine vyhnať Rusov preč. Pre nemecký spravodajský web Der Spiegel sa vyjadril nasledovne: "Musím vyvíjať tlak, aby som Ukrajine pomohol a neustále ho (Scholza) presviedčať, že táto pomoc nie je pre nás (Ukrajinu), ale pre Európanov. Náš vzťah k Nemecku kolíše zdola nahor. Kancelár Scholz, zbúrajte tento múr!" Nemecko sa už zaviazalo, že bude pomáhať Ukrajine udržať si svoju neutralitu, nezávislosť aj integritu. 

Viac o téme: VýročiePrípravaInváziaútok RuskoForeign PolicyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu