Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko vypovedalo medzinárodnú dohodu o českom konzuláte v Jekaterinburgu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PRAHA - Rusko vypovedalo medzivládnu dohodu s Českom o zriadení generálneho konzulátu ČR v meste Jekaterinburg. Dokument s príslušným nariadením vlády bol umiestnený vo štvrtok na webe, kde ruský kabinet zverejňuje prijaté zákony a iné predpisy, informuje spravodajkyňa TASR.

"Vláda Ruskej federácie vyhovela návrhu Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie na vypovedanie dohody medzi vládami Ruskej federácie a Českej republiky o zriadení generálneho konzulátu ČR v Jekaterinburgu k 5. novembru 2001, uzavretej v podobe výmenných nót," píše sa v schválenom dokumente. Podpísal ho ruský premiér Michail Mišustin. "Ministerstvo zahraničných vecí Ruska o prijatom rozhodnutí upovedomí českú stranu," píše sa na záver dokumentu.

ČR tiež dočasne uzavrela Český dom v Moskve

Generálny konzulát ČR v Jekaterinburgu bol v prevádzke viac než 20 rokov. Praha ho uzavrela po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine vo februári minulého roka. Okrem toho sa Česko po ruskom vpáde na Ukrajinu rozhodlo zatvoriť aj konzulát v Petrohrade a pozastaviť ruským občanom vydávanie víz a povolení na pobyt v trvaní jedného roka. ČR tiež dočasne uzavrela Český dom v Moskve a odobrala Rusku súhlas s prevádzkou konzulátov v Karlových Varoch a Brne.

Viac o téme: DohodaČeskoKonzulátRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu