Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúce odhalenie!? Za medzinárodným škandálom zničenia Nord Stream je USA, tvrdí investigatívny novinár

Investigatívny novinár Seymour Hersh. Zobraziť galériu (4)
Investigatívny novinár Seymour Hersh. (Zdroj: TASR/AP/Danish Defence Command, Instagram/fusernews)

WASHINGTON – Všetci považovali poškodenie plynovodu Nord Stream za záhadu. V titulke ju tak dokonca nazval aj popredný denník The New York Times. Celý svet sa v tom období upriamoval na vojnu na Ukrajine, keď sa náhle objavila správa o poškodení potrubia na severe Európy. Americký investigatívny novinár si však dal tú námahu a nejakým spôsobom sa mu podarilo túto záhadu vyriešiť.

Meno Seymour Hersh patrí medzi svetové špičky v oblasti investigatívnej žurnalistiky. Svojimi odhaleniami uchvátil nie raz celý svet. Dokonca patrí ak medzi držiteľov Pulitzerovej ceny. Všetko čo Hersh napíše, má vo svete žurnalistiky váhu. Keď sa pustil do vyšetrovania poškodeného potrubia Nord Stream, ľudstvo určite čakalo veľké odhalenie. Nakoniec sa tak aj stalo. Podľa Hersha odpálili minulý rok Nord Stream na severe Európy americkí potápači. Príkaz mal prísť z Bieleho domu a to priamo od prezidenta Joea Bidena. 

Investigatívny novinár Hersh sa takto otvorene priznal, čo sa mu podarilo odhaliť. Svoje úvahy o odpálení Nord Stream napísal na blogu Scheerpost s podtitulom "Ako USA zničili plynovod Nord Stream". I keď neuviedol priamy zdroj informácií a Biely dom označil jeho teóriu za nezmysel, vďaka minulosti Seymoura Hersha sa toto tvrdenie nemôže považovať a žart ani bezcieľne osočovanie. Rusi, na ktorých padlo obvinenie ešte predtým, sa samozrejme k Hershovej teórii prikláňajú. 

Údajné cvičenie NATO

Podľa novinára išlo o premyslenú stratégiu USA, ktorá bola vypracovaná už v roku 2021 v kruhoch najvyššej politiky. CIA ju mala ešte vylepšiť. "Minulý rok v júni umiestnili americkí potápači, pod údajným cvičením NATO BALTOPS 22, diaľkovo ovládané výbušniny na Nord Stream. O tri mesiace neskôr boli zničené tri zo štyroch potrubí," citoval Hersh údajne informácie od svojho zdroja, ktorý mal znalosti o plánovaní akcie.  

Bidenov rozkaz 

Nemecko a veľkú časť západnej Európy zásoboval lacný plyn, ktorý prúdil z Ruska cez Nord Stream 1. Druhý pár plynovodov Nord Stream 2 ešte nebol funkčný. Biden to podľa Hersha videl tak, že pre Putina sa stane zemný plyn nástrojom na využitie mocenských cieľov. Ruské jednotky sa v tom čase už hromadili pri ukrajinských hraniciach a Európe hrozila vojna. Bidenov rozkaz na odpálenie Nord Streamu mal prísť po deväťmesačných tajných rokovaniach. Investigatívny novinár sa v blogu vyjadril, že nešlo o to, či tento plán skutočne vykonať, ale ako ho vykonať, aby sa nedokázal nájsť vinník. "Keby sa na to prišlo, znamenalo by to priamu vojnu medzi USA a Ruskom. Potápači špeciálnych síl boli tiež vybraní úmyselne. Vláda sa spoliehala na to, že svoj zámer už potom nemusí hlásiť Kongresu," vysvetlil Hersh. 

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Hlasy z USA 

Biely dom aj CIA považujú novinárove tvrdenia za falošné. Pridal sa k nim aj agentúrny portál Reuters Nórsko. V decembri 2021, dva mesiace predtým, ako prvé ruské tanky vrazili na Ukrajinu, zvolal Jake Sullivan stretnutie novovytvorenej pracovnej skupiny a jej členov požiadal o riešenie problému hroziacej Putinovej invázie. Uvažovalo sa o ďalších sankciách alebo postupe, ktorý by bol uť nezvratný. Účastníkom bolo podľa Hershovho zdroja s priamou znalosťou procesu jasné, že Sullivan mal v úmysle, aby skupina prišla s plánom na zničenie dvoch plynovodov Nord Stream.

Plánovanie 

V tom čase CIA riadil William Burns, bývalý ruský veľvyslanec, ktorý pôsobil ako zástupca ministra zahraničných vecí za prezidenta Obamu. Burns rýchlo splnomocnil pracovnú skupinu, v ktorej sa zhodou okolností nachádzal expert na hlbokomorské potápanie. V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov členovia pracovnej skupiny CIA začali pripravovať plán tajnej operácie na spustenie explózie hlboko pod vodou pozdĺž potrubia.

Výbuchy v septembri 2022 zničili potrubie natoľko, že na niekoľkých miestach začal unikať plyn. Incident začali vyšetrovať švédske, dánske aj nemecké úrady. Výsledkom pátrania boli slová o sabotáži, vinníka sa však nájsť nepodarilo.

Rusi sa toho chytili 

Európski politici vinili Rusko, ktoré to okamžite poprelo s tým, že k únikom došlo vo výlučnej ekonomickej zóne Dánska a Švédska (spadajú pod kontrolu amerických spravodajských služieb). Aj šéf Kremľa Vladimír Putin vtedy obvinil "anglosaský svet" a o priamom zapojení Washingtonu do sabotáže hovoril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ani Rusi však nepredložili žiadne dôkazy. Kremeľ americkým médiám odkázal, že je "nefér" Hershov blogový príspevok ignorovať. Podľa hovorcu Peskova o ňom píšu málo, hoci ide o text pozoruhodný pre svoju hlbokú analýzu. 

Šokujúce odhalenie!? Za medzinárodným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Seymour Hersh v roku 2004 zverejnil informácie o americkom mučení zajatcov v irackej väznici Abú Ghrajb. Na svetlo tiež vyniesol existenciu amerických chemických a biologických zbraní. Písal napríklad aj o prezidentovi JF Kennedym, izraelskom jadrovom arzenáli či sovietskom zostrelení juhokórejského lietadla KAL 007. 
 

Viac o téme: OdpálenieRuskoUSAWashingtonEurópaInvestigatívaSeymour HershNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu