Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivá predpoveď: Americký generál sa pripravuje na vojnu proti Číne, svojej jednotke dal jasné inštrukcie

Generál Mike Miniham
Generál Mike Miniham (Zdroj: Facebook/Gen Mike Minihan)

NEW YORK - Dôstojníci amerického letectva dostali od svojho nadriadeného informáciu, ktorú by nechcel dostať asi nikto. V nej totiž uznávaný generál predpovedal, že do pár rokov sa vidí vo vojne s Čínou. Keďže USA a Čína patria medzi svetové mocnosti, v prípade ich vojnového stretu by sa dalo hovoriť o tretej svetovej vojne.

Mike Miniham patrí v americkej armáde medzi štvorhviezdičkových generálov. Len nedávno poslal svojim leteckým dôstojníkom memorandum, v ktorom sa spomínalo, že do dvoch rokov predpovedá vznik vojnového konfliktu medzi USA a Čínou. Ako uvádza NBC News, písalo sa v nej, aby sa jeho chlapi pripravili na streľbu a mierili na hlavu. "Dúfam, že sa mýlim, ale môj inštinkt mi napovedá, že v roku 2025 budem bojovať," povedal Miniham. 

Slovensko začne oficiálne rokovať o možnej výmene vyradených migov na Ukrajinu (archívne video)

Slovensko začne oficiálne rokovať o možnej výmene vyradených migov na Ukrajinu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Americký generál opiera svoju hrozivú predpoveď o fakt, že budúci rok sa budú konať na Taiwane aj v USA prezidentské voľby. "USA budú v tom čase rozptýlené a čínsky prezident Si Ťin-pching zrejme využije príležitosť a presunie sa na Taiwan," vysvetlil. Veliteľstvo leteckej mobility (Air Mobility Command), ktorému velí práve Miniham, disponuje 50-tisíc členmi a 500 lietadlami. Hlavnou úlohou je budovanie spoločných síl, piloti sú vycvičení na boj a ich náplňou práce je aj tankovanie a preprava vojenského materiálu. 

Memorandum Mikea Minihama bolo adresované všetkým veliteľom vzdušných síl AMC. Generál od nich požaduje, aby mu do konca februára nahlásili svoje bojové stratégie proti Číne. Všetkým podriadeným nariadil, aby vystrieľali celý zásobník do terča vo vzdialenosti sedem metrov. Cieľom bolo, aby si vojaci uvedomili, že v prípade zastrelenia nepriateľského vojaka, nemajú nič ľutovať. "Miete na hlavu," znelo v memorande od Minihama. 

V marci si majú vojaci vybaviť všetky osobné záležitosti s tým, že každý musí navštíviť právnu kanceláriu na základni. Vojenskí právnici musia zabezpečiť a potvrdiť, že vojaci pod Minihamom budú pripravení na boj. Počas ťažkého tréningu majú rátať s tým, že treba byť neustále v strehu a ísť do všetkého naplno. "Pokiaľ sa počas výcviku cítite pohodlne, nepodstupujete dostatočné riziko," vysvetlil. Z memoranda sa dá vyčítať, ako sa Miniham pripravuje na boj. Požaduje dodanie 100 štandardných bezpilotných lietadiel UAV.  

Pentagon sa po zverejnení memoranda bráni, že komentáre Minihama sa nezhodujú s názorom ministerstva obrany USA na adresu Číny. "Ide o autentickú internú správu od generála Minihana adresovanú podriadeným veliteľom. Jeho rozkaz stavia na minuloročnom úsilí AMC. Pokiaľ by odstrašovanie zlyhalo, vojenské vzdušné sily budú an konflikt pripravené," informoval nemenovaný vojak z AMC.

Tlačový tajomník ministerstva obrany USA a brigádny generál Patrick Ryder vo svojom vyhlásení uviedol, že národná obranná stratégia jasne uvádza, že Čína je pre rezort obrany výzvou. "Spojené štáty sa naďalej zameriavajú na šírení spolupráce so svojimi spojencami a partnermi. Cieľom je zachovanie mierového, slobodného a otvoreného indo-tichomorského priestoru," dodal.

Naplnenie hrozby aj skepticizmus

V marci 2021 admirál Philip Davidson, vtedajší veliteľ amerického velenia pre Indiu a Tichomorie, na výbore pre ozbrojené sily povedal, že Taiwan je jednoznačne jednou z [čínskych] ambícií. "Som názoru, že hrozba konfliktu na Taiwane sa naplní v tomto desaťročí, možno už v nasledujúcich šiestich rokoch," povedal s obavou. Otázkou zostáva, či Čína skutočne využije situáciu a pokúsi sa zmocniť Taiwanu. Minister obrany USA Lloyd Austin to povedal jasne s tým, že narážal na nedávne pokusy zmonitorovať terén USA činskými balónmi. "Len nedávno sme boli svedkami toho, že postoj zo strany Číny je veľmi provokatívny. Pokúšajú sa nastoliť nový štandard. Pochybujem však o tom, že to znamená jej bezprostrednú inváziu na Taiwan," dodal na záver.

Viac o téme: VojnaUSAČináMike Miniham
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu