Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Naši susedia smútia! Medzi obeťami tragického zemetrasenia v Turecku je aj Češka

Zemetrasenie v Turecku
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Medzi obeťami zemetrasenia v Turecku je aj nezvestná česká občianka, ktorá v krajine dlhodobo žila. Na otázku ČTK to dnes uviedol hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake. Ďalšie podrobnosti úrad nebude poskytovať.

"Naše veľvyslanectvo v Ankare je v kontakte s rodinou a tureckými úradmi. Ďalšie podrobnosti s ohľadom na pozostalých nebudeme poskytovať," povedal hovorca. O tom, že jedna Češka v Turecku s trvalým pobytom v krajine je nezvestná, hovoril v stredu minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti).

Český veľvyslanec v Turecku Pavel Vacek pred dvoma dňami uviedol: "V tejto chvíli nevieme iba o jedinej českej občianke, a to zhodou okolností v provincii Adiyaman, kde sa teraz rozmiestňuje aj tím českých záchranárov," povedal. 

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Ničivé zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo oblasť na hranici medzi Tureckom a Sýriou, si podľa poslednej bilancie vyžiadalo vyše 16-tisíc obetí, napísala agentúra AFP. V Turecku zomrelo najmenej 12.873 ľudí, uviedol dnes ráno turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Na sýrskej strane je podľa posledných dostupných údajov 3162 mŕtvych.

Českí občania boli v uplynulých rokoch obeťami zemetrasenia a podobných katastrof len zriedkavo. Napríklad pri najtragickejšom prírodnom nešťastí posledných dekád, zemetrasení a následnej cunami, ktoré v decembri 2004 postihli krajiny obklopujúce západný cíp Indického oceánu, zahynulo väčšinou v Thajsku deväť Čechov. Celkom vtedy zomrelo vyše 230-tisíc ľudí. V apríli 2009 boli medzi tromi stovkami obetí silného zemetrasenia v strednom Taliansku dvaja českí občania.

Česká republika je podľa stredajšieho vyjadrenia Lipavského pripravená prípadne predĺžiť desaťdňový pobyt tímu 68 záchranárov v Turecku a zvýšiť aj finančnú a materiálnu pomoc. Postupuje podľa žiadostí o podobu pomoci z Turecka. Do krajiny pošle budúci týždeň generátory a spacie vaky, monitoruje ďalšie požiadavky.

Vláda podľa šéfa diplomacie nezabúda ani na Sýriu, kvôli komplikovanej bezpečnostnej situácii tam ale bude pomoc posielať prostredníctvom medzinárodných organizácií. Úrad vlády uviedol, že na pomoc Sýrii Česko pošle desať miliónov korún (420 500 eur). Rovnakú čiastku už vyčlenila ČR aj pre Turecko.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie TureckoČeška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu