Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rekordný nález novozélandskej polície: V mori sa našla zásielka vyše troch ton kokaínu

(Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON — Novozélandská polícia objavila v Tichom oceáne rekordné množstvo 3,2 tony kokaínu v odhadovanej hodnote 500 miliónov novozélandských dolárov (294 miliónov eur). Ide o jeden z najväčších nálezov nelegálnych drog v dejinách tejto ostrovnej krajiny, informoval podľa agentúr DPA a AFP šéf tamojšej polície Andrew Coster.

Zadržané množstvo kokaínu by vystačilo na zásobovanie záujemcov na Novom Zélande počas 30 rokov alebo v susednej Austrálii po dobu jedného roka, poznamenal Coster. Kokaín v 81 balíkoch bol do mora vyhodený z lode alebo lietadla zrejme severovýchodne od Nového Zélandu na mieste, kam si poň mali prísť priekupníci loďou. Drogy boli podľa polície pravdepodobne určené pre austrálsky trh.

V súvislosti s nálezom zatiaľ nikoho nezatkli

Zásielka bola zviazaná sieťovinou, na ktorej boli pripevnené žlté plaváky. Jednotlivé balíčky mali nálepku so symbolom štvorlístka. V súvislosti s nálezom zatiaľ nikoho nezatkli. Novozélandská polícia, colníci a ozbrojené sily zložky spolupracovali pri vyšetrovaní v rámci Operácie Hydros aj so zahraničnými partnermi. Zadržanie je dobrým príkladom toho, ako ďaleko zachádza organizovaný zločin vo svojom globálnom obchode s drogami, uviedol hovorca colnej správy Bill Perry. "Ukazuje to, že ani v tejto časti sveta nie sme chránení pred organizovaným pašovaním drog vo veľkom rozsahu," povedal.

Minulý rok bolo zadržaných 613 kilogramov metamfetamínu

V marci 2022 bola na Novom Zélande zadržaná zásielka 700 kilogramov kokaínu, ktorá sa našla na lodi kotviacej v prístavnom meste Tauranga a bola takisto určená pre tretiu krajinu, uviedol server stuff.co.nz. Takisto vlani tam bolo zadržaných 613 kilogramov metamfetamínu.

Viac o téme: DrogyPolícia Nový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu