Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spojené štáty predajú Poľsku 18 raketometov HIMARS: Cieľom je posilniť obranyschopnosť

(Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok súhlasili s tým, že predajú Poľsku 18 presných salvových raketometov HIMARS, rakety a ďalšie vybavenie v celkovej hodnote 10 miliárd dolárov. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

Schválený balík podľa agentúry Reuters zahŕňa aj 45 taktických balistických striel ATACMS a viac než 1000 rakiet GMLRS. "Navrhovaný predaj pomôže Poľsku dosiahnuť pokrok pri dosahovaní vojenských cieľov modernizácie kapacít (armády) a ďalej posilní jeho interoperabilitu s USA a ostatnými spojencami," uviedla vo vyhlásení americká Agentúra pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA) podliehajúca Pentagónu, ktorá sprostredkúva predaj amerických zbraní do zahraničia.

archívne video

Predsedovia parlamentov V4 sa zhodli na pomoci Ukrajine v boji proti Rusku (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Dodávka raketometov HIMARS posilní obranyschopnosť Poľska

DSCA v tejto súvislosti zdôraznila aj skutočnosť, že dodávka raketometov HIMARS posilní obranyschopnosť Poľska a jeho schopnosť odstrašovať regionálne hrozby. Predaj raketometov Poľsku odsúhlasilo ministerstvo obrany USA, zatiaľ čo DSCA o ňom upovedomila americký Kongres, ktorý ho ešte musí oficiálne schváliť.

HIMARS zohrali kľúčovú úlohu v boji Ukrajincov proti ruskej invázii

Poľsko vykonalo za posledný rok - po ruskom vpáde na susednú Ukrajinu - viacero rozsiahlych nákupov zbraní. Od Spojených štátov kúpilo okrem raketometov HIMARS aj tanky Abrams a od Južnej Kórey taktiež tanky, ako aj húfnice a stíhačky. Agentúra AFP pripomína, že dodávky raketometov HIMARS zohrali kľúčovú úlohu v boji Ukrajincov proti ruskej invázii a umožnila im presné útoky na logistické centrá a veliteľské stanovištia ruskej armády.

Viac o téme: PoľskoSpojené štátyHIMARS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu