Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mám podozrenie, že v meste je viac ruských agentov a ich prisluhovačov, než policajtov, uvádza Grozev

Christo Grozev
Christo Grozev (Zdroj: Twitter/ NEXTA)

VIEDEŇ/MOSKVA - Bulharský expert na Rusko, investigatívny novinár a manažér projektu Bellingcat Christo Grozev sa pre údajnú hrozbu zo strany ruských tajných služieb rozhodol nevrátiť do Viedne, kde žil posledných asi 20 rokov. Vo svojom čísle o tom informoval rakúsky týždenník Falter, na ktorý sa v stredu odvolala agentúra APA.

Grozev sa mal do Viedne vrátiť z USA, ale svoje plány zmenil, keď ho jeho "kontakty" v tajných službách varovali, že vo Viedni môže byť v nebezpečenstve. "Mám podozrenie, že v meste je viac ruských agentov, informátorov a ich prisluhovačov než policajtov," uviedol 53-ročný bulharský novinár Grozev.

Grozev spolu s ďalšími novinármi a tímom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného pred časom zverejnili výsledky vyšetrovania otravy Navaľného agentmi z Inštitútu forenzných vied Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). V telefonáte pod falošnou identitou sa potom samotnému Navaľnému podarilo donútiť jedného z páchateľov, aby opísal, ako bol útok nervovoparalytickou látkou vykonaný. 

Páchateľov útoku na Navaľného vystopovali Grozev a jeho tím vďaka dátam, ako boli napríklad údaje o cestujúcich v leteckej doprave. Grozev bol zapojený aj do ďalších pozoruhodných vyšetrovaní Bellingcatu: identifikovali troch podozrivých z pokusu o otrávenie dvojakého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije z roku 2018. 

Grozev sa vlani v januári ujal funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti Bellingcat

Vďaka Bellingcatu boli identifikovaní i dvaja ruskí dôstojníci odsúdení za zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou, ku ktorému došlo v lete 2014, ako aj agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU stojaci za pokusom o prevrat v Čiernej Hore v roku 2016.V posledných mesiacoch sa Grozev so svojím tímom venuje identifikácii ruských vojakov údajne zapletených do vojnových zločinov na Ukrajine. 

Grozev sa vlani v januári ujal funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti Bellingcat. V decembri minulého roka ho ruské ministerstvo vnútra zaradilo na federálny zoznam hľadaných osôb. V Rusku sa voči nemu začalo aj trestné konanie za šírenie dezinformácií o ruskej armáde.

Viac o téme: Tajná službaUSARakúskoGrozev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu