Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Tragédia v najvyššom pohorí sveta: Skupinu lyžiarov zasypala mohutná lavína, dvom Poliakom sa to stalo osudným

Dvaja poľskí lyžiari neprežili pád lavíny v Himalájach pri meste Gulmarg.
Dvaja poľskí lyžiari neprežili pád lavíny v Himalájach pri meste Gulmarg. (Zdroj: Twitter/ Manjinder Singh Sirsa)

GULMARG – Prostredie na hranici Pakistanu a Indie je populárne najmä v zimných mesiacoch, keďže sa nachádza priamo v Himalájach. O turistický ruch tu preto nie je núdza, no nebezpečenstvo číha aj na vyznačených trasách. Osudným sa to stalo dvom mužom poľskej národnosti.

archívne video

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Skupina okolo dvoch desiatok turistov sa vybrala spoločne so sprievodcami po vyznačenej trase v Himalájach. Ani to však nezabránilo tomu, že všetkých zmietla mohutná lavína. Ako informuje fakt.pl, spod snehu sa síce podarilo zachrániť 19 ľudí, no tragédia bola na svete. Dvaja poľskí lyžiari stret s masou snehu bohužiaľ neprežili. 

Obrovská lavína

K incidentu malo dôjsť v stredu 1. februára neďaleko turistického mestečka Gulmarg v pohorí Pir Panjal, ktoré spadá pod západné Himaláje. Lavína strhla so sebou dvoch kašmírskych sprievodcov a 21 turistov. "Zorganizovali sme veľkú záchrannú akciu. Dvoch Poliakov sme už bohužiaľ nedokázali zachrániť," povedal šéf kašmírskej polície Vijay Kumar. Agentúra Reuters dodala, že telá, toré previezli do miestnej márnice, sa napokon podarilo identifikovať. Zosnulými sú 43-ročný  Krzysztof a 45-ročný Adam.

Keďže neďaleko incidentu sa nachádza lyžiarsky svah, na internete sa objavilo viacero dramatických záberov, ktoré sa podarilo natočiť. Na jednom z nich vidíme zostupovať už spomínanú obrovskú lavínu, ktorá zasypala 23 ľudí. 

Na ďalšom videu je vidieť záchranárov a dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do hľadania a vyhrabávania ľudí spod masy snehu. Objavilo sa aj video, ktoré má ukazovať moment, kedy jedného z lyžiarov našli živého. Spod snehu vystrčil hlavu a začal mávať rukami. 

Gulmarg je jedno z najznámejších lyžiarskych stredísk v Indii, často navštevované zahraničnými turistami. Nachádza sa v indickej časti Kašmíru, o ktorú vedú nekonečné spory India a Pakistan.

Viac o téme: TragédiaLavínaSmrťKašmírHimalájePoľskí lyžiariGulmargPohorie Pir Panjal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu