Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Biden vyzýva v súvislosti so streľbami: Zákon zakazujúci strelné zbrane treba urýchlene prijať

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok vyzval Kongres, aby urýchlene konal a prijal zákon zakazujúci prechovávanie špecifického druhu strelných zbraní, označovaného v USA termínom assault weapon (útočná zbraň). Urobil tak po tom, ako v americkom štáte Kalifornia zaznamenali za necelých 48 hodín dve masové streľby so smrteľnými následkami. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Vieme, že vlna násilia s použitím zbraní v Amerike si vyžaduje ráznejšie opatrenia. Opäť vyzývam obe komory Kongresu, aby konali rýchlo a dali mi na stôl zákon o zákaze strelných zbraní, a aby prijali opatrenia na ochranu komunít, škôl, pracovísk a domovov," uviedol Biden vo vyhlásení.

Dve masové streľby za uplynulé dni

Kaliforniou v uplynulých dňoch otriasli dve masové streľby, ktoré si vyžiadali najmenej 18 obetí. Najnovšia sa odohrala v pondelok v pobrežnom mestečku Half Moon Bay, v ktorom polícia objavila sedem mŕtvych osôb. Páchateľa sa podarilo zadržať.

Ešte v roku 2004 vypršala v USA platnosť zákona zakazujúceho výrobu a civilné použitie určitých poloautomatických strelných zbraní, ktoré boli definované ako útočné, ako aj určitých typov zásobníkov. Kongresu sa jeho platnosť viackrát nepodarilo predĺžiť. Proti sú najmä republikáni, ktorí sa odvolávajú na právo vlastniť strelnú zbraň vyplývajúce z americkej ústavy.

Viac o téme: ZbraneVýzvaUSAKongresJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu