Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zeman by pomohol napadnutému členovi NATO: Babiša by sa mali spýtať aj na Slovensko, tvrdí Duda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman považuje za úplne samozrejmé, že v prípade napadnutia akéhokoľvek členského štátu Severoatlantickej aliancie by Česko dodržalo svoje záväzky a svojim spojencom by pomoc poskytlo. Povedal to v utorok po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Zeman tým reagoval na vyhlásenie expremiéra a prezidentského kandidáta Andreja Babiša v predvolebnej diskusii, že v prípade napadnutia Poľska či pobaltských krajín by tam ako prezident nevyslal vojakov. Po skončení diskusie však na sociálnej sieti uviedol, že by článok 5 Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane dodržal.

Zeman podotkol, že v Česku prebieha volebná kampaň, čo je podľa neho "občianska vojna svojho druhu". Niektoré vyhlásenia, ktoré môžu byť vytrhnuté z kontextu, pôsobia podľa českého prezidenta ako rozbuška. Predvolebnú atmosféru v Česku označil za džungľu. "Nie je dobré podliehať predvolebnej hystérii a jednotlivé výroky vytrhávať z kontextu," dodal.

Zeman by pomohol napadnutému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Aj sám Zeman by pred rokom označil otázku o pomoci za hypotetickú

Pripomenul však, že Babiš otázku pomoci Poľsku označil za hypotetickú. "Ešte pred rokom by som ja sám označil za hypotetickú otázku o pomoci Ukrajine," zdôraznil Zeman. Ruský útok na Ukrajinu podľa neho nikto neočakával a napriek tomu k nemu došlo. Na druhej strane to ale podľa Zemana bola Babišova vláda, ktorá potvrdila rozmiestnenie českých jednotiek v pobaltských krajinách.

Poľský prezident odkazuje na slovenský pôvod Babiša

Poľský prezident Andrzej Duda k Babišovým výrokom uviedol, že síce išlo o teoretickú situáciu, článok 5 Severoatlantickej zmluvy je však veľmi praktický. "Otázka položená jednému z kandidátov nebola úplne múdra. Možno sa ho mali spýtať, čo by urobil, ak by zaútočili na Slovensko," povedal poľský prezident s odkazom na slovenský pôvod českého expremiéra.

Zeman by pomohol napadnutému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Utorková schôdzka najvyšších predstaviteľov ČR a Poľska v českom prihraničnom meste Náchod sa konala v rámci Zemanových rozlúčkových stretnutí na konci jeho druhého mandátu. Ako podotkol Zeman, išlo o jeho dvanáste prezidentské stretnutie s Dudom.

Viac o téme: NapadnutieNATOAndrej BabišMiloš ZemanAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu