Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšie dve streľby v Kalifornii: Vyžiadali si dovedna sedem obetí, traja ďalší utrpeli vážne zranenia

Ďalšia streľba v Kalifornii
Ďalšia streľba v Kalifornii (Zdroj: repro foto Twitter/ CBS News Bay Area)

LOS ANGELES - Štyria ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli vážne zranenia pri dvoch streľbách, ku ktorým v pondelok miestneho času došlo v pobrežnom mestečku Half Moon Bay na severe Kalifornie. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na tamojšie médiá.

Šerif okresu San Mateo na sociálnej sieti Twitter napísal, že polícia rieši "incident so strelnou zbraňou, s viacerými obeťami" a podozrivý páchateľ bol zadržaný.

K streľbe došlo krátko po ukončení miestnych osláv čínskeho nového roka

Miestne pobočky staníc NBC a ABC informovali o rovnakom počte - štyroch obetiach, avšak pri streľbách na dvoch miestach, spresňuje AFP. Traja zranení sa nachádzajú v kritickom stave. K streľbe v Kalifornii došlo aj v sobotu; v tanečnom klube v meste Monterey Park. Počet obetí krviprelievania sa v pondelok zvýšil na najmenej 11, informovala stanica CNN.

K streľbe došlo krátko po ukončení miestnych osláv čínskeho nového roka, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí. Páchateľ spáchal samovraždu po tom, čo ho dolapila polícia. Motív jeho konania je naďalej nejasný.

Páchateľa zadržali

Polícia na jednom mieste objavila štyroch mŕtvych a jedného človeka so strelným zraneným, kým v druhej lokalite, vzdialenej len niekoľko kilometrov, našli tri mŕtve osoby, spresnil úrad šerifky okresu San Mateo.

Mesto Half Moon Bay sa nachádza zhruba 48 kilometrov južne od San Francisca a k streľbám došlo na jeho okraji, spresňuje AP. Bližšie podrobnosti o lokalitách, kde k streľbám došlo, neboli bezprostredne jasné. Podľa niektorých zdrojov išlo o hubovú farmu a špedičnú spoločnosť, podľa šerifky Christiny Corpusovej však išlo o materské školy a svedkami mali byť aj deti.

Príčina streľby doposiaľ nebola bezprostredne jasná

Polícia zatkla 67-ročného útočníka ázijského pôvodu menom Chunli Zhao. Tamojšie úrady sa domnievajú, že Zhao pracoval v jednom zo zariadení a jeho obete boli taktiež zamestnanci, píše AP. Príčina streľby doposiaľ nebola bezprostredne jasná, hoci podľa niektorých miestnych predstaviteľov išlo v prípade páchateľa o "nespokojného zamestnanca".

K streľbe v Kalifornii došlo aj v sobotu; v tanečnom klube v meste Monterey Park. Počet obetí krviprelievania sa v pondelok zvýšil na najmenej 11, informovala stanica CNN. Streľba sa odohrala krátko po ukončení miestnych osláv čínskeho nového roka, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí. Páchateľ spáchal samovraždu po tom, čo ho dolapila polícia. Motív jeho konania je naďalej nejasný.

Štyria ľudia zomreli na hubovej farme

Činiteľ z okresu San Mateo Dave Pine uviedol, že štyria ľudia zomreli na hubovej farme a traja ďalší v spedičnej firme na okraji Half Moon Bay, mesta vzdialeného asi 50 kilometrov na juh od San Franciska. Doteraz nie je jasné, ako spolu oba incidenty súvisia.Úrad šerifa okresu uviedol, že podozrivý bol zadržaný a občanom už žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

Šerifka okresu San Mateo Christina Corpusová uviedla, že podozrivý spolupracuje s vyšetrovateľmi, motív činu ale zostáva nejasný. Podľa nej sa v mužovom aute našla poloautomatická zbraň. Útočník podľa polície konal sám.

Podozrivého muža našla polícia mŕtveho

Incident sa odohral po tom, ako v sobotu večer zomrelo 11 ľudí a ďalších deväť bolo zranených pri streľbe v tanečnom štúdiu pri oslavách lunárneho Nového roka v kalifornskom meste Monterey Park. Podozrivého muža našla polícia mŕtveho. Monterey Park sa nachádza východne od Los Angeles a žije tu početná ázijská komunita. Ďalších šesť ľudí vrátane 17-ročnej matky a jej šesťmesačného dieťaťa zomrelo pri streľbe v Kalifornii 17. januára. Polícia zatiaľ nepozná motív ani jedného z týchto útokov.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že bol práve v nemocnici navštíviť preživšiu streľbu v Monterey Parku, keď bol informovaný o ďalšej streľbe v Half Moon Bay, vzdialenom viac ako 600 kilometrov na sever."Tragédia stíha tragédiu," napísal Newsom na twitteri.

V Spojených štátoch bolo viac hromadných striel ako dní

Tento rok bolo v Spojených štátoch podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA) "viac hromadných striel ako dní", konkrétne 38 hromadných striel v 23 dňoch. Ako hromadnú streľbu definuje GVA streľbu, ktorá zraní alebo zabije štyroch a viac ľudí okrem strelca.

Dve posledné streľby v Kalifornii sú výnimočné aj vekom údajných strelcov; jednému bolo 67, druhému 72 rokov. Databáza 185 hromadných striel neziskovej organizácie Violence Project eviduje len jeden incident so strelcom nad 70 rokov. Išlo o baníka v dôchodku, ktorý v Kentucky v roku 1981 zastrelil päť ľudí. Violence Project definuje vo svojom výskume hromadnú streľbu ako "streľbu, ktorá usmrtí štyroch a viac ľudí okrem strelca", pričom aspoň niektorá z vrážd sa stala na verejnom mieste.

Viac o téme: ObeteStreľbaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu