Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pavel vyzýva svojho súpera Babiša: Situáciu v spoločnosti treba upokojiť

Petr Pavel, Andrej Babiš
Petr Pavel, Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Prezidentský kandidát Petr Pavel v utorok vyzval svojho súpera Andreja Babiša, aby upokojil situáciu v českej spoločnosti. Apeloval naňho, aby si uvedomil zodpovednosť za jej stav po voľbách. Výzvu publikoval na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Dôsledkom vašej kampane konflikt v spoločnosti dosiahol kritickú hladinu a musíme ho zmierniť. Nech už zvíťazí ktokoľvek z nás, uvedomte si zodpovednosť za to, v akom stave bude naša spoločnosť po voľbách," napísal Pavel na Twitteri.

Babiša vyzval na tri kroky

Armádny generál vo výslužbe zároveň českého expremiéra vyzval na tri kroky. Žiada od neho, aby stiahol všetky propagačné materiály, kde využíva strach zo zatiahnutia do vojny. Požaduje tiež, aby sa Babiš ospravedlnil vojakom a ich rodinám za poškodenie ich povesti v spoločnosti. "Verejne vysloviť záväzok neútočiť a neeskalovať situáciu v televíznych debatách, ktoré budú sledovať milióny ľudí", je tretím krokom, na ktorý Pavel vyzval Babiša.

Heslá s vojnovou rétorikou na bilbordoch

Bývalý predseda českej vlády si dal pred druhým kolom prezidentských volieb na svoje bilbordy heslá s vojnovou rétorikou. "Nezavlečiem Česko do vojny. Som diplomat. Nie vojak," píše sa na jednom z bilbordov, za ktorý ho kritizoval aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský či ministerka obrany Jana Černochová. "Generál neverí v mier. Voľte mier. Voľte Babiša," je ďalšie z expremiérových hesiel. Politici ho kritizujú, že zasieva v českej spoločnosti strach.

Druhé kolo prezidentských volieb v Česku sa uskutoční najbližší piatok a sobotu (27. a 28. januára). Všetky štyri prieskumy publikované pred druhým kolom prezidentských volieb favorizujú Petra Pavla.

Viac o téme: Prezidentské voľbyČeskoAndrej BabišPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu