Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ vyšle na hranice medzi Arménskom a Azerbajdžanom novú civilnú misiu

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska únia v pondelok oznámila, že spustí civilnú misiu EUMA, ktorá má pomôcť monitorovať spornú hranicu medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Vo štvrtok o tom informoval šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Informovala o tom agentúra AFP.

EÚ chce spustením misie posilniť svoj vplyv v tejto oblasti, v ktorej Moskva po desaťročiach dominantného postavenia postupne stráca svoj vplyv. Misia podľa Bruselu "prispeje k stabilite v pohraničných oblastiach Arménska, napomôže k vybudovaniu dôvery a zaistí prostredie, ktoré podporí normalizačné snahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom". Borrell tiež dodal, že "zriadenie misie EUMA je začiatkom novej fázy prítomnosti EÚ na juhu Kaukazu".

Iniciatíva prišla zo strany Arménska

AFP pripomína, že iniciatíva na založenie misie, ktorá bude mať dvojročný mandát, prišla zo strany Arménska. EUMA zároveň nadviaže na pozorovaciu misiu EÚ, ktorá v tomto regióne vlani pôsobila dva mesiace.

Na jeseň 2020 vypukla medzi Arménskom a Azerbajdžanom vojna nazývaná aj druhá vojna o Náhorný Karabach, ktorá si za šesť týždňov svojho trvania vyžiadala vyše 6500 životov. Konflikt sa skončil uzavretím prímeria, ktoré sprostredkovala Moskva. Napriek prímeriu však v regióne stále pretrváva napätie.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoCivilná misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu