Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Šéfka francúzskej diplomacie rokuje v Baku o Náhornom Karabachu

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová Zobraziť galériu (2)
Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová (Zdroj: SITA/Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP)

BAKU - Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová začala v stredu návštevu Azerbajdžanu, kde bude s tamojším dlhoročným vodcom Ilhamom Alijevom rokovať o zmiernení napätia medzi touto krajinou a jej úhlavným nepriateľom, kaukazským susedom Arménskom. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Baku a Jerevan sú už desaťročia v územnom konflikte o azerbajdžanský región Náhorný Karabach s arménskou etnickou väčšinou. Colonnovej cesta prichádza v čase, keď západné krajiny aj Rusko, ktoré je v súvislosti s týmto konfliktom tradičným sprostredkovateľom dialógu, obviňujú Azerbajdžan z porušovania Moskvou sprostredkovaného prímeria, ktorým sa v roku 2020 ukončila vojna s Arménskom.

Napätie vzrastá

Tento týždeň opäť vzrástlo napätie, keď Baku na jedinom pozemnom spojení medzi Arménskom a Karabachom zriadilo svoje kontrolné stanovisko. Colonnová má rokovať s Alijevom, ktorý sa stal prezidentom po smrti svojho otca v roku 2003, ako aj so svojím azerbajdžanským rezortným partnerom Džejchunom Bajramovom.

Francúzsko sa v uplynulých mesiacoch snaží o sprostredkovanie mierového riešenia tohto konfliktu, keďže Rusko je "zaujaté" svojou vojenskou agresiou na Ukrajine. Návšteva je dôležitá, ale koná sa v "napätej" situácii, pričom vzťahy Paríža a Baku sú v uplynulých mesiacoch "zložité", uviedol francúzsky diplomatický zdroj. Colonnová po návšteve Baku odcestuje do arménskeho Jerevanu a v piatok sa presunie do gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi.

Viac o téme: Rokovanie AzerbajdžanFrancúzskoArménskoNáhorný KarabachCatherine Colonnová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu