Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRIESKUM Ukrajinským utečencom pomáha najviac Poľsko, Slovensko je na chvoste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

VARŠAVA - Občania Európskej únie vnímajú Poľsko ako hlavného poskytovateľa pomoci pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Vyplýva to z prieskumu v deviatich členských krajinách EÚ, ktorého organizátorom bol aj poľský inštitút pre výskum trhu a spoločnosti IBRiS. Informuje o tom agentúra PAP a spravodajský portál Dziennik.pl.

Približne 29 percent všetkých respondentov menovalo Poľsko ako krajinu, ktorá ukrajinským utečencom pomáha najviac. Na druhom mieste sa umiestnilo Nemecko, ktoré menovalo 13,4 percenta opýtaných a potom Taliansko, ktoré uviedlo 11,2 percenta respondentov. Poľsko najviac ocenili Holanďania (42,1 percenta), Taliani (39,1 percenta) a Gréci (36,9 percenta). Naopak za krajiny, ktoré ukrajinským utečencom pomáhajú najmenej, sú považované Cyprus, Dánsko, Írsko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Malta, Slovensko a Slovinsko.

Tieto krajiny menovalo asi 0,2 percenta opýtaných. Prieskum sa konal vo Francúzsku, Grécku, Holandsku Nemecku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku a Taliansku na prelome novembra a decembra na vzorke 1000 dospelých obyvateľov. Zhotoviť ho pomáhal aj počítačový program.

Viac o téme: PomocPrieskumUtečenciSlovenskoPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu