Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PÁTRANIE Šesť cudzincov z utečeneckého tábora na Plzeňsku je na úteku: Policajti ich hľadajú aj vrtuľníkmi

Dvaja zo šestice hľadaných utečencov
Dvaja zo šestice hľadaných utečencov (Zdroj: Policie ČR)

PLZEŇ - Z utečeneckého areálu v Balkové na severe Plzeňska utieklo trinásť utečencov. Šesť z nich polícia zadržala ešte pred polnocou, ďalšieho v stredu dopoludnia. Aktuálne teda českí policajti pátrajú po šiestich osobách. Ako sa im podarilo utiecť zatiaľ nie je jasné. Do pátrania po utečencoch je zapojená aj letecká služba.

Ide prevažne o cudzincov zo severnej Afriky, z Maroka, najmladší má 19 rokov, najstarší 45. V zariadení sú z dôvodu nariadenia vyhostenia do krajiny pôvodu, nie z dôvodu spáchania trestného činu, ozrejmuje Polícia Českej republiky. Verejnosť zároveň žiadajú o akékoľvek informácie, ktoré by sa mohli týkať ich aktuálneho pohybu.

Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste (Zdroj: ÚVZ SR)

Česká polícia informovala na svojom oficiálnom účte na Twitteri, že nasadení sú policajti z niekoľkých krajov a aj letecká služba. „Zatiaľ nie je jasné, ako sa cudzincom podarilo utiecť. Ako k celej situácii došlo, je zatiaľ predmetom vyšetrovania,“ povedal hovorca cudzineckej polície Josef Urban.

Záchytné stredisko pre utečencov a žiadateľov o azyl v Balkové vzniklo v roku 1998. Predtým budova slúžila ako stredná policajná škola, ktorá bola neskôr využívaná ako škola v prírode. Teraz plní svoj účel ako areál pre utečencov, aktuálne ich je tam asi 60. Areál je pod správou Ministerstva vnútra a o vnútornú bezpečnosť sa stará bezpečnostná agentúra, s ktorou majú uzatvorenú zmluvu. Podľa hovorcu Správy utečeneckého zariadenia Jana Pirocha sa počet mužov bezpečnostnej zložky prispôsobuje počtu ubytovaných cudzincov. Útek podobného charakteru zaznamenali naposledy v roku 2015.

Viac o téme: Utečenecký táborPolícia pátraPlzeňskoPolicie ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu