Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce video: Pád lietadla v priamom prenose, očitá svedkyňa opísala, čo sa dialo

V troskách lietadla pravdepodobne nikto neprežil. Zobraziť galériu (2)
V troskách lietadla pravdepodobne nikto neprežil. (Zdroj: SITA/AP Photo/Yunish Gurung)

KÁTHMÁNDÚ - Pravdepodobnosť, že na mieste nedeľnej nehody dopravného lietadla v Nepále sa nájdu preživší, je nízka, povedal stanici BBC hovorca nepálskej polície Tek Prasád Rai. Asi 300 záchranárov dnes však pokračuje v pátraní po možných preživších a obetiach v obhorených troskách zrúteného stroja. Nepálske letecké úrady oznámili, že sa našli čierne skrinky z lietadla.

ilustračné video

Letecký pohľad na nový rezort na Zanzibare a ostrovček Mnemba, ktorý patrí Billovi Gatesovi (Zdroj: Dromedár / AKO)

"Vyzdvihneme päť tiel z rokliny a budeme pátrať po štyroch stále nezvestných ľuďoch," povedal agentúre Reuters predstaviteľ miestnej polície. Pri páde lietadla na linke z Káthmandú do turistického centra Pokhara zomrelo najmenej 68 ľudí. Na palube bolo 72 cestujúcich a členov posádky.

Premiér krajiny Pušpa Kamál Dahal vyhlásil na dnešok štátny smútok a vláda zvolala komisiu, ktorá má objasniť príčinu nehody. Pomôcť by pritom mohli čierne skrinky z havarovaného lietadla, ktoré sa už podarilo nájsť. Zariadenia obsahujú údaje o priebehu letu a tiež záznam komunikácie medzi pilotmi a podľa úradov sú v dobrom stave.

Pasažier nakrútil zábery z kabíny tesne pred katastrofou. Video nie je vhodné pre citlivé povahy a maloletých.

Jedna z miestnych obyvateliek, ktorá podľa svojich slov videla lietadlo spadnúť, sa domnieva, že pilot sa snažil vyhnúť obývaným oblastiam. "Pilot sa snažil, ako mohol, aby nenarazil do žiadneho domu alebo obývaného miesta. Hneď za riekou Seti je malý priestor a lietadlo spadlo na ňom," povedala žena BBC.

Šokujúce video: Pád lietadla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Krishna Mani Baral)

Na palube havarovaného stroja nepálskej spoločnosti Yeti Airlines bolo 15 cudzincov: päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny. Nedeľná havária je podľa agentúry AP najhorším leteckým nešťastím v Nepále od roku 1992. Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov a bolo vybavené starým transpondérom - zariadením na vysielanie identifikačných znakov. Často používaný stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo.

Letecké nehody sú v Nepále podľa agentúry DPA relatívne časté. Krajina leží na úpätí najvyššieho pohoria sveta, kvôli čomu sa podmienky na lietanie menia relatívne rýchlo. Nepálske letecké spoločnosti majú navyše z európskeho hľadiska nízke štandardy údržby svojich strojov a bezpečnosti. Podľa agentúry Reuters od roku 2000 zahynulo v krajine pri nehodách lietadiel a vrtuľníkov zhruba 350 ľudí.

Viac o téme: ObeteDopravné lietadloNepálLetecká katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu