Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sopka na Havaji znova ožíva: Erupcie sú vo vrcholovom kráteri

Vo štvrtok začala erupcia sopky Zobraziť galériu (2)
Vo štvrtok začala erupcia sopky (Zdroj: SITA/U.S. Geological Survey via AP)

HONOLULU - Havajský vulkán Kilauea začal vo štvrtok vnútri svojho vrcholového krátera soptiť, k čomu dochádza len necelý mesiac po tom, čo táto sopka spoločne so svojím väčším susedom, sopkou Mauna Loa, prestala chrliť lávu. Napísala o tom v piatok agentúra AP na základe oznámenia americkej geologickej služby USGS.

Obe sopky sa utíšili tesne pred polovicou vlaňajšieho decembra. Mauna Loa začala predtým chrliť lávu 27. novembra po 38 rokoch pokoja. Erupcie na Kilauei sa začali v septembri 2017 a len o rok neskôr jej láva zničila stovky obytných budov. Výbuchy vulkánu Mauna Loa neboli až také nebezpečné, avšak láva z neho sa zastavila len necelé tri kilometre od hlavnej diaľnice na tamojšom najväčšom ostrove Havaj, známom aj ako Veľký ostrov.

Sopka Mauna Loa už prestala chrliť lávu
Zobraziť galériu (2)
Sopka Mauna Loa už prestala chrliť lávu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Caleb Jones, File)

Nepredpokladajú, že by sa erupcie oboch sopiek v plnom rozsahu obnovili

Havajské vulkanologické observatórium (HVO) nepredpokladá, že by sa erupcie oboch sopiek v plnom rozsahu obnovili, avšak opätovnú aktiváciu Kilauey s určitou dávkou pravdepodobnosti vulkanológovia predpovedali už hneď po jej minulomesačnom utíšení. Kilauea je jednou z najaktívnejších sopiek na svete. Vulkán je nepretržite činný od roku 1983, pričom v roku 2018 jeho erupcia zničila viac než 700 domov.

Viac o téme: SopkaKráterErupciaHonoluluKilauea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu