Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Havajská sopka Kilauea opäť začala erupciu, je to už tretí raz v tomto roku

Jedna z najaktívnejších sopiek na svete vybuchuje na Havaji 10. septembra 2023.
Jedna z najaktívnejších sopiek na svete vybuchuje na Havaji 10. septembra 2023. (Zdroj: SITA/Americký geologický úrad prostredníctvom agentúry AP)

HAVAJ - Sopka Kilauea na ostrove Havaj začala v nedeľu miestneho času erupciu, pričom láva zostala na dne krátera. Informovala o tom podľa agentúry americká geologická služba USGS.

Zábery z webových kamier odhalili na spodnej časti krátera pukliny, z ktorých vyvierala láva na povrch. Havajský úrad pre mimoriadne situácie na sieti X, predtým známe ako twitter, napísal, že láva neohrozuje obce, ale vulkanické častice a plyny môžu ľuďom spôsobovať dýchacie ťažkosti. 

Erupcii podľa USGS predchádzalo obdobie silnej seizmickej aktivity a rýchleho zdvihnutia vrcholku. Služba zvýšila na najvyšší stupeň výstrahy pred lietaním v blízkosti vulkánu.

Sopka Kilauea, ktorá sa nachádza v uzavretej oblasti Havajského sopečného národného parku, patrí medzi najaktívnejšie vulkány na svete. V roku 2019 série zemetrasenia a veľká erupcia Kilauey privodili skazu stovkám domov a živností. Tento rok boli erupcie sopky zaznamenané v januári a júni.

Viac o téme: SopkaErupciaHavajKilauea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu